Ga terug

Al meer dan 1 miljoen m² asbestdaken bij landbouwbedrijven verwijderd

Nieuwsbericht · Feb 2, 2024 6:23:00 AM
Infografiek cijfers asbestdaken

Met het sectorprotocol asbestveilige landbouwdaken kunnen land- en tuinbouwers kosteloos hun gedemonteerde asbestdaken laten ophalen door de inzamelaar die de OVAM aanstelde. Die inzamelaar komt het asbestafval ophalen aan het bedrijf en brengt het naar een erkende stortplaats of afvalverwerker. 

Voorwaarde is wel dat de landbouwers binnen het jaar na goedkeuring van hun aanmelding hun asbestdak (laten) verwijderen en de ophaling inplannen. Voor de ontmanteling van het oude dak en het plaatsen van een nieuw dak moeten ze zelf instaan, al dan niet met een dakwerker.
 
Asbestveilige landbouwdaken in cijfers

Gespreid over twee aanmeldingsperiodes, hebben al 2673 land- en tuinbouwers zich aangemeld. Bij 1652 van hen werd het asbestdak al opgehaald, samen goed voor zo’n 1 021 350 m² verwijderd asbestdak. 8,23 % van de landbouwers verwijderde dit dak bij sloop, 77,60 % binnen een renovatieproject en 14,16 % in het kader van een herbouw. Voor nog eens 1021 landbouwbedrijven staan de werken momenteel op de planning. 

Maar de vraag blijft heel groot. Met deze nieuwe aanbesteding biedt de OVAM aan 1200 landbouwers opnieuw de mogelijkheid om zich aan te melden voor de inzameling van hun asbestdak binnen het jaar. Komen er nóg meer aanmeldingen, dan zal de OVAM opnieuw een wachtlijst opstarten. Wanneer dan een nieuwe oproep via de gebruikelijke communicatiekanalen gelanceerd wordt, ontvangt iedereen op die wachtlijst een e-mailbericht met de uitnodiging zich aan te melden. 

Meld u aan met uw landbouwnummer, btw-nummer en exploitatienummer via het webformulier op de website van de OVAM
U vindt er ook meer info én een brochure die u informeert hoe u veilig een asbestdak kunt (laten) verwijderen. 

De verwijdering van het asbestdak is meteen een gelegenheid om het zonnepotentieel van het dak te onderzoeken. Netbeheerder Fluvius biedt een premie aan landbouwers voor het plaatsen van zonnepanelen op niet-verwarmde ruimtes. Meer info vindt u op de website van Fluvius
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140