Ga terug

Bodemleven in 'Onder het maaiveld' charmeert Vlaamse publiek

Nieuwsbericht · May 23, 2023 10:48:00 AM
Filmposter Onder het maaiveld

Maandagavond 24 april. Een grote groep mensen met een passie voor onze bodem schuifelt richting auditorium in het Conscience-gebouw in Brussel. Op het programma staat de (uitverkochte) vertoning van de Nederlandse film Onder het maaiveld, een ode aan het ondergrondse en nog veel te onbekende bodemleven. Daar willen de makers van deze film verandering in brengen. Onder onze voeten gaat immers een gemeenschap vol planten, schimmels en bacteriën schuil die precies weten hoe ze voor de bodem moeten zorgen. Hoe kunnen we ons weer verbinden met dat kroelende bodemleven dat voor ons ecosysteem zorgt, en zo voor ons voedsel bijvoorbeeld?
 
Bovengrondse en ondergrondse bodemzorgers

De film brengt op een schitterende manier het leven boven en onder de grond in beeld en maakt daarbij gebruik van technologische hoogstandjes om unieke beelden te genereren. We zien tuiniers, kinderen, landbouwers, onderzoekers en bodemdieren aan het werk en aan het feest, het hele jaar rond. Bacteriën en schimmels die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn, werken samen met grotere bodemdiertjes, elk voorzien van bijbehorende geluidseffecten. Ondergrondse schimmels groeien in fast motion, alsof vlak onder het aardoppervlak de sierlijkste explosies plaatsvinden.
 
Onder het maaiveld is een visueel pareltje. Maar de film dient bovenal als diepgravend pleidooi voor het behoud en herstel van een levende bodem voor het leven op aarde. Iets waar we als OVAM maar al te graag ons steentje aan bijdragen. 

Junior-versie

De Vlaamse bezoekers genoten zichtbaar van de indrukwekkende beelden en de inspirerende verhalen. Na de vertoning beantwoordde maker Ignas van Schaick van EMS FILMS vragen uit het publiek. Verschillende organisaties toonden interesse om de film op andere plaatsen in Vlaanderen te vertonen. Informatie over die toekomstige publieke vertoningen zullen via Grond+zaken verspreid worden. 

Ondertussen is er in Nederland ook een junior-versie van de film. Die laat kinderen kennismaken met de wondere wereld van het bodemleven en motiveert ze om mee actie te nemen om de bodem te beschermen en zorgvuldig te beheren. 

De film werd vertoond op initiatief van het programma Grond+zaken, met de gewaardeerde steun van Rijkswaterstaat en Tauw Nederland. Informatie over de film kunt u opvragen via grondzaken@vlaanderen.be.
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140