Ga terug

Brownfield 2023 conference

Nieuwsbericht · Sep 19, 2023 11:37:00 AM
Brownfieldcongres Detroit

De eerste keer dat de US EPA deze conferentie organiseerde, was in 1996. Intussen is de organisatie merkbaar geëvolueerd. Op het vlak van organisatie was dan ook heel zichtbaar dat ze niet aan hun proefstuk toe waren. 

3000 deelnemers

Brownfields 2023 bood een ruim aanbod aan sessies  in diverse zalen van het Huntington Center. De bijna 3 000 deelnemers werden over het centrum verspreid. De sessies waren onderverdeeld in zeven thema’s:

  • Brownfields Financing
  • Housing, Equity, and Minimizing Displacement
  • Climate Change and Resiliency 
  • Future Economic Trends and Transformation
  • Environmental Justice and Public Participation
  • Brownfields Assessment and Cleanup Approaches
  • Forging Effective Partnerships with Tribal Governments


Vlaanderen in Detroit

Eddy Wille van de OVAM bracht de presentatie ‘Climate adaptation at brownfields sites in the region of Flanders – Belgium’ waar hij het ruime aanbod aan concrete realisaties in Vlaanderen toonde. De ontwerpfase is immers in vele gevallen al omgezet in resultaten op het terrein. De sessie werd goed bijgewoond met zo’n 70-tal geïnteresseerden. Na afloop kwamen er heel wat positieve reacties, waaronder van een EPA-vertegenwoordiger. Vooral de toenemende aandacht voor duurzame ontwikkelingen werd als zeer inspirerend ervaren.

Financiering

Welke takeaways onthielden we? De verduurzaming van de sector stond hoog op de agenda, een evolutie die ook in Vlaanderen merkbaar is. Daarnaast hoorden we dat het brownfieldbeleid in de VS sterk gestoeld is op financieringsinstrumenten. Er is een hele selectie aan verschillende instrumenten uitgewerkt en dit op alle overheidsniveaus. Tijdens de openingssessie werden de nieuwe federale financieringsmogelijkheden al sterk benadrukt en dat kwam in veel lezingen terug. Men verwacht een grote toestroom aan projecten. Congreslid en lid van Energy and Commerce Committee and the Natural Resources Committee Debbie Dingell, die de sessie opende, had opmerkelijk veel lof voor EPA en hun inspanningen rond brownfieldwerking.

Meer info

Een overzicht  van de Vlaamse beleidslijnen en de specifieke invulling bij brownfieldconvenanten. 
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140