Ga terug

Call Circulaire Zorg: 17 projecten voor minder materiaalgebruik en meer circulariteit in de zorgsector

Nieuwsbericht · Dec 20, 2023 11:49:00 AM
Campagnebeeld call circulaire zorg

De call Circulaire Zorg is goed voor 1 674 294,43 euro aan financiële steun, vrijgemaakt door minister van Omgeving Zuhal Demir en minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Het initiatief kadert in de Green Deal Duurzame Zorg, die op 15 maart 2023 van start ging. De concrete aanleiding voor de call was het groeiende verbruik van medisch materiaal, zowel voor dagelijkse verzorging als voor medische ingrepen. Die groei resulteert in een proportionele toename van de hoeveelheid afval. De sector moet daarom dringend stappen zetten in de richting van een circulaire aanpak. 

Nieuwe businessmodellen

De subsidieoproep richt zich op een breed scala aan zorginstellingen en de waardeketen eromheen. Het gaat onder meer om ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven, medische centra en alle spelers die (medische) verzorgingsmaterialen produceren en/of verbruiken. Met de oproep wil Vlaanderen Circulair spelers ertoe bewegen om meer circulaire principes toe te passen in de zorg, en om te experimenteren met herbruikbare materialen, uiteraard zonder de kwaliteit en de veiligheid in gevaar te brengen. Door innovatieve businessmodellen te gebruiken en samenwerking in de waardeketen te stimuleren, moet het mogelijk zijn om het materiaalgebruik in de brede zorgsector terug te dringen. Mogelijke voorstellen zijn het hergebruik van materialen, duurzame productieprocessen en de ontwikkeling van herstelbare medische apparatuur.

Herbruikbare materialen

Na de lancering van de call dienden 33 partnerships een voorstel in. 17 projectvoorstellen kregen groen licht, na een grondige evaluatie. Zij kunnen nu aan de slag gaan en innovatieve oplossingen ontwikkelen die cruciaal zijn voor de verdere verduurzaming van de zorgsector. Ze starten nog deze maand (december 2023) en hebben een looptijd van maximaal 2 jaar.

De goedgekeurde projecten gaan met diverse topics aan de slag: van het her-valoriseren van medische batterijen tot het optimaliseren van het instrumentarium in het onderzoeks- en operatiekwartier. Ook tandartsenpraktijken komen aan bod. Verschillende projecten onderzoeken de mogelijkheden van herbruikbare materialen: van linnen over brilmonturen tot herbruikbare testkits voor diabetici. En tot slot is er ook aandacht voor het optimaliseren van het desinfectieproces.
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140