Ga terug

Circulair Werk(t) boekt knappe resultaten

Nieuwsbericht ยท Feb 15, 2024 11:07:00 AM
SOCIAAL EN CIRCULAIR ONDERNEMEN WERK(T)!

De twaalf sociaal-circulaire hubs die in het kader van het programma Circulair Werk(t) werden georganiseerd, zijn een boost voor lokaal sociaal-circulair ondernemerschap. Tijdens het slotevent begin december 2023 pakten de hubs uit met mooie resultaten.  

In een circulaire economie is samenwerking noodzakelijk. Daarom werd in 2020 het programma Circulair Werk(t)! opgestart, dat krachten uit de sociale en de circulaire economie bundelt. Verspreid over Vlaanderen werden twaalf sociaal-circulaire hubs georganiseerd.  

Sociaal-circulaire hub

Een sociaal-circulaire hub is een partnerschap tussen minimaal een lokaal bestuur en deelnemers uit de reguliere (via bijvoorbeeld ondernemersnetwerken) en de sociale economie (via bijvoorbeeld de regisseur sociale economie of maatwerkbedrijven). Ze verkennen samen concrete samenwerkingen en werken pilootprojecten uit. Dat vereist een breed scala aan competenties en expertise. Daarom is ook aanvullende ondersteuning van andere relevante partners essentieel, zoals kennisinstellingen, intercommunales, regionale overheden en financiers.  

Dit samenwerkingsmodel tussen diverse stakeholders, met elk hun eigen competenties en netwerk, is essentieel om een rechtvaardige circulaire transitie te ondersteunen. 

Samenwerking binnen Hub Kempen  

Een treffende illustratie van die samenwerking is het project van Hub Kempen, waarbij nieuw meubilair gemaakt werd van sloophout. Dat was het resultaat van een unieke samenwerking tussen onder andere Materialenbank Leuven, de circulaire bouwmarkt Recuplan te Mechelen, het maatwerkbedrijf Akwadraat, het sociale-economie-initiatief Resourcelab en de kennisinstelling VITO. Ook de sociaal-circulaire hub van Gent werkte eraan mee.  

 

Lees meer over dit project van Hub Kempen en over andere realisaties van alle hubs op de website www.circulairwerkt.be 

Lees hier het eindrapport. 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140