Ga terug

COVID-19 geen reden om terug te grijpen naar wegwerpmateriaal

Nieuwsbericht · Oct 15, 2020 11:18:00 AM
afbeelding kind met herbuikbare bekers

De OVAM stelt vast dat sommige lokale besturen de coronapandemie aangrijpen om herbruikbare cateringmaterialen tijdelijk te ontraden of te verbieden. Maar als de hygiënemaatregelen correct worden nageleefd, zijn herbruikbare materialen even veilig als materialen voor eenmalig gebruik. De VLAREMA-bepalingen rond herbruikbaar cateringmateriaal blijven dan ook onveranderd gelden.

Het teruggrijpen naar wegwerpmaterialen in de strijd tegen het coronavirus kan echter niet de bedoeling zijn. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir bevestigt dit: “Lokale overheden moeten voldoen aan de VLAREMA-bepalingen, er kan dus geen sprake zijn van het plots aanbevelen of gebruiken van wegwerpmateriaal.”

Basishygiëne

Volgens de hygiëneprincipes van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV), blijk dat een risico op besmetting ontstaat wanneer de bestaande aanbevelingen en verplichtingen rond basishygiëne niet worden nageleefd. De boodschap blijft dus: oppervlakken en voorwerpen regelmatig reinigen en desinfecteren, de handen grondig wassen en het gezicht, de ogen en de mond niet aanraken. De hygiënepraktijken rond veilig afwassen, zoals geldig voor corona, blijven onverminderd effectief tegen besmetting van virussen. Het gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal heeft dus geen invloed op de verspreiding van COVID-19.


Webinar ‘Milieu en veiligheid hand in hand tijdens evenementen’

Om lokale besturen te ondersteunen in de praktische regeling bij evenementen, organiseert de OVAM samen met VVSG een webinar op donderdag 12 november van 10 – 12.10 uur. Volgende onderwerpen komen aan bod:

  1. Herbruikbaar cateringmateriaal en COVID-19.
  2. Regeling voor evenementen die met wegwerpmaterialen werken en dus 90% moeten inzamelen voor recyclage.
  3. Kennismaking met de gids voor duurzame aankopen: fiche eet- en drinkgerei.
  4. Vooruitblik op de wetgeving herbruikbaar cateringmateriaal voor bereide voedingsmiddelen.

Dit webinar is op maat van alle medewerkers die betrokken zijn bij het vergunnen en de organisatie van evenementen in de stad of gemeente.

Het volledige programma van het webinar ‘Milieu en veiligheid hand in hand tijdens evenementen’ en de inschrijvingsmodule vindt u hier. Inschrijven kan tot dinsdag 10 november 12 uur.

Meer info

Meer info over veilig gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal: OVAM FAQ COVID-19 & EVENTS, FAVV FAQ horeca & distributie

 

Team pers & communicatie

Woordvoerder