Ga terug

De OVAM biedt een duidelijker gebruiksadvies GA2(b) op het bodemattest aan

Nieuwsbericht · May 9, 2022 9:00:00 AM
bodemattest

Het gebruiksadvies GA2(b) gaat over op het oppompen en gebruiken van grondwater voor consumptie en persoonlijke hygiëne. De OVAM heeft vastgesteld dat de huidige inhoud van het gebruiksadvies GA2(b) niet de volledige lading dekt. De OVAM wenst dit advies en meer specifiek de tekst op een bodemattest te verduidelijken.

Onderstaand vindt u de nieuwe tekst van zowel het overkoepelend gebruiksadvies GA2 als het specifieke GA2b. Telkens wordt de verduidelijking in rode kleur aangeduid.

GA2

Bij de uitvoering van bemalingen is het aangewezen om maatregelen te nemen om de verspreiding van de grondwaterverontreiniging tegen te gaan. Bovendien wordt afgeraden om het grondwater te gebruiken voor diverse toepassingen, zoals drinkwater of voor persoonlijke hygiëne, om zwembaden en plonsbadjes te vullen, om gewassen te besproeien in de moestuin, als drinkwater voor vee of voor een industriële aanwending. Ook voor toepassingen zoals een warmtepomp, wordt aangeraden om maatregelen te nemen om het systeem te beschermen.

GA2b

Het wordt afgeraden om het grondwater te gebruiken als drinkwater of voor persoonlijke hygiëne, om zwembaden en plonsbadjes te vullen of om gewassen te besproeien in de moestuin. Ook gebruik als drenkwater voor vee is af te raden.

Voor de volledigheid verwijzen we naar de infographic die u hier vindt.

Bodembeheer