Ga terug

Dit zijn de winnaars van de Ecodesign Award voor studenten 2023

Nieuwsbericht · Oct 26, 2023 8:00:00 PM
Visual uitreiking EDA23

Als ontwerper bepaal je 80 % van de impact van je product of dienst. Daarom dagen de OVAM en Vlaanderen Circulair elk jaar studenten uit om na te denken over circulaire oplossingen voor relevante en actuele maatschappelijke problemen. 

Op 26 oktober reikten we de Ecodesign Award voor studenten 2023 uit op de vernieuwde campus voor de faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen. 

Dit zijn de winnaars: 

Hoofdprijs

De winnaar van de Ecodesign Award voor studenten 2023 is Kieran Franck, net afgestudeerd in de master productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen. Hij wist de jury te imponeren met zijn project Cyclowash: met verschillende productietechnieken kan Cyclowash microvezels uit water filteren en zo waterhergebruik mogelijk maken. Cyclowash kan aangesloten worden op een reeks van drie wasmachines, wat het interessant maakt voor wassalons. Door de verschillende filtermethodes kunnen ze veel afvalwater hergebruiken. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook duurzamer. 
Cyclowash wint niet alleen de Ecodesign Award, maar ook in de categorie Sustainable Innovation

Kieran vertelt meer over zijn project in dit filmpje.


Winnaar in de categorie Business Potential

Miguel Deroo (Industrieel Ontwerpen – UGent) heeft de klassieke trolley op een innovatieve manier gerestyled. Bij dit modulaire systeem kunnen de tassen zowel als fietstassen of als boodschappentassen dienen. In combinatie met een opvouwbare trolley die je ook op een fiets kan monteren, moedigt dit project mensen in stedelijke gebieden aan om boodschappen te doen met de fiets en de auto te laten staan. 

Miguel vertelt meer over zijn project in dit filmpje. 

Winnaar in de categorie Industrial Design 

Emiel Goffin, net afgestudeerd als productontwikkelaar aan de Universiteit Antwerpen, focust zich dan weer op wegwerpverpakkingen van on-the-go-maaltijden in de supermarkt en ontwierp de Paccobox. Paccobox is een circulair systeem waar de consument de lege herbruikbare verpakking van zijn maaltijd kan deponeren. Door de verpakking te scannen, kun je de Paccobox openen en krijg je je waarborg cashless terug. Met de Pacco-applicatie vind je de Paccobox het dichtst in de buurt. Een laagdrempelige manier om consumenten te laten deelnemen aan de circulaire economie, zonder in te boeten op het gebruiksgemak van wegwerpverpakkingen. 

Emiel vertelt meer over zijn project in dit filmpje. 

Winnaar in de categorie Human Interest 

In de categorie Human Interest wint Tom De Koninck met zijn project Rover. Rover creëert circulair design met lokale afvalstromen: met diverse materialen van industrieën uit Aalst en omgeving heeft Rover een eerste meubelcollectie ontworpen. Die bestaat uit vijf verschillende stoelen, drie lampen en een tijdschrifthouder. Door een bepaalde methodiek  te zoeken in de productie, is het mogelijk om de meubels te reproduceren. Elk stuk toont de eigenheid van het bedrijf en de gebruikte materialen. 

Tom vertelt meer over zijn project in dit filmpje. 

Winnaar in de categorie Inspiring Design 

Marieke De Backer wint in de categorie Inspiring Design met een circulair ligmeubel. Want SEAt Shell redt mossel- en oesterschelpen van de verbrandingsoven door ze te gebruiken als grondstof. SEAt SHELL is een tijdelijk ontwerp, want de ligbank is gemaakt voor één zomerseizoen. De zoute lucht, de wind en de regen werken in op het meubel. Door de erosie vergaat de bank tot zand. Het materiaal komt dus van de zee en keert aan het einde van de zomer terug naar de zee. Het resultaat is een positieve boodschap van circulariteit en het belang van een bewuste omgang met grondstoffen.

Marieke vertelt meer over haar project in dit filmpje. 

 

Meer info over de Ecodesign Award voor studenten 2023 leest u op ecodesignaward.be

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140