Ga terug

Inspiratiegids voor duurzame sportevenementen

Nieuwsbericht · Jul 6, 2022 11:20:00 AM
Christof Delatter op lanceringsmoment inspiratiegids duurzame sportevenementen

Sinds begin juli kunnen organisatoren van sportevenementen inspiratie halen uit een handige gids om hun evenementen duurzamer te organiseren. Deze gids geeft praktische tips per duurzaamheidspijler waar organisatoren onmiddellijk mee aan de slag kunnen en is ontstaan uit een samenwerking tussen de OVAM, Sport Vlaanderen, Bond Beter Leefmilieu, Fost Plus en Mooimakers.
 
Samenwerking 

De sportsector en de milieusector hebben de handen in elkaar geslagen om sportevenementen duurzamer te maken. Want nog al te vaak gaan sportevenementen gepaard met wegwerpbekers, zwerfvuil door onder meer gelletjes en cateringoverschotten. Vooral buitensportevenementen hebben baat bij aanbevelingen rond afval, catering, energieverbruik en mobiliteit.

Aanvulling op beleid 

De OVAM werkt sinds 2010 aan de verduurzaming van evenementen. Zo is de Groeneventscan  gratis ter beschikking op onze website om organisatoren te helpen bij het maken van duurzamere keuzes. Tot 2019 reikte de OVAM jaarlijks de Groenevent Award uit aan de duurzaamste evenementen van Vlaanderen. Op Kwitten.be staat allerlei communicatiemateriaal ter sensibilisatie als evenementen voor hergebruik gaan, want Kappen met Wegwerp Is Top! De inspiratiegids die aan de hand van acht thema’s focust op verschillende voorbeelden uit de praktijk is dan ook een mooie aanvulling op reeds bestaande initatieven.

Tips en tricks

De gids is geen theoretisch handboek, maar een praktische handleiding met concrete tips en tricks voor de verduurzaming van sportevenementen.  Per impactdomein (organisatie, mobiliteit, afval, catering, ruimte, energie, water en communicatie) zijn er tientallen praktijkvoorbeelden van Vlaamse en internationale sportevenementen die organisatoren op een positieve, coachende manier laten ontdekken hoe het moet. Op het einde vinden ze nog een handige checklist.
 

Team pers & communicatie

Woordvoerder