Ga terug

Leidraad ‘Kledingontwerp voor lange levensduur’

Nieuwsbericht · Oct 16, 2023 2:07:00 PM
Textiel

Werken met kwalitatieve materialen en ervoor zorgen dat je kledingstuk lang mee kan gaan, is cruciaal voor duurzame kleding, accessoires enzovoort. Zet kwaliteit centraal en trek dit criterium door in het hele proces. Hoe meer draagbeurten per kledingstuk, hoe kleiner de impact. 

De leidraad Kledingontwerp voor lange levensduur helpt ontwerpers en kledingmerken met concrete aanbevelingen om de levensduur van nieuwe collecties te verlengen. Per kledingtype vindt u zowel minimumwaarden, streefwaarden als technische richtlijnen om veelvoorkomende defecten of slijtage te vermijden.

Enkele tips bij het gebruik van dit document:

  • De leidraad is bedoeld als werkinstrument om regelmatig te bekijken bij het ontwerpen en aankopen of bij het oplossen van gebreken. 
     
  • Gebruik de aanbevelingen niet enkel als checklist, maar ga erover in gesprek met uw leveranciers. In overleg kunt u de beste oplossingen zoeken.
     
  • De levensduur van een kledingstuk is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de gebruiker. Informeer uw klant goed over onderhoud- en herstelmogelijkheden, zowel via verkoopskanalen (winkels, webshop ...) als via labeling. Als een minimumvereiste niet gehaald kan worden om technische redenen, communiceer dan zeker naar de klant dat het product een speciale behandeling vereist of delicaat is in bepaalde omstandigheden.

Meer info

De Leidraad Kledingontwerp voor lange levensduur werd ontwikkeld door het kledingmerk Xandres, onderzoeksorganisatie VITO en het Vlaams mode- en designcentrum Flanders DC, in samenwerking met Centexbel en met steun van VLAIO en Vlaanderen Circulair.

Wilt u meer achtergrond van waar deze richtlijnen komen of criteria consulteren voor textiel buiten de modewereld, zoals beschermkleding, bad- bed en keukentextiel, gordijnen, matrastijk, gordijnen, meubelstoffen of vloerbekleding? Dan verwijzen we graag naar ons onderzoeksrapport 'Ecodesign Criteria for Consumer Textiles' 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140