Ga terug

Masterclass Ontharding kijkt onder de verharding

Nieuwsbericht · May 21, 2024 8:00:00 AM
Bodemnarratief

Een goede, gezonde bodem levert ons voedsel en wapent ons tegen overstromingen, hitte en droogte. Maar door te veel verharding kan de bodem die functies niet meer naar behoren vervullen. Zoveel mogelijk ontharden en voldoende ruimte maken voor meer groen en water zijn deel van de oplossing.

Naar meer ontharding

Daarom stelt het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen stevige onthardingsambities voorop. In de open ruimte zou tegen 2050 de verhardingsgraad teruggedrongen moeten worden met 20 % ten opzichte van 2015. Ook de Vlaamse lokale besturen zetten in op ontharding en proberen hun bewoners daarvan te overtuigen. En dat is nodig, want ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren komt er nog altijd te veel verharding bij.

Om lokale besturen te inspireren en handvatten te geven voor meer ontharding én bodemherstel, organiseren de Vlaamse Vereniging voor Ruimte & Planning (VRP), Breekijzer vzw (vereniging en kenniscentrum voor ontharding in Vlaanderen) en Departement Omgeving dit voorjaar voor de tweede keer een Masterclass Ontharding. Tijdens drie dagen, van april tot juni 2024, worden verschillende stappen en thema’s verkend, samen met experten en inspirerende sprekers. Ook de OVAM werkte daaraan mee.

Gezonde bodem

Op de eerste samenkomst lichtte de OVAM, samen met de collega’s van de afdeling Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO), het belang toe van een gezonde bodem bij ontharding. Tegels wippen is al een belangrijke eerste stap, maar ook een blijvend beheer van de grond na de ontharding is essentieel. Er werd ingegaan op de volgende vragen:

  • Waarom moet je na het ontharden inzetten op bodemherstel? 
  • Hoe breng je bodemzorg binnen bij ontharding en hoe ontwerp je bodembewust? 
  • Waar vind je de juiste informatie over de bodemkwaliteit? 
  • Hoe zet je natuurgebaseerde oplossingen in om bodemverontreiniging te beheren? 

Ook instrumenten, beleid en financiering en een deep dive in het eigen onthardingsbeleid komen tijdens deze masterclass aan bod.

Meer info over het programma van de Masterclass Ontharding vindt u op de website van de VRP.

Volg zeker ook de webpagina van Grond+Zaken. Dat programma van Departement Omgeving wil goede bodemzorg stimuleren bij het ontharden, vergroenen en ruimte maken voor water. Zo kan de bodem zich ontwikkelen tot een meer divers systeem dat alle bodemecosystemenfuncties optimaal kan vervullen, vandaag én morgen.
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140