Ga terug

Mooimakers lanceert belevingsscan

Nieuwsbericht · Mar 26, 2024 9:49:00 AM
Belevingsscan Mooimakers

Op dinsdag 12 maart 2024 lanceerde Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en VVSG, de belevingsscan, een extra functionaliteit binnen het ‘Mijn Mooie Straat’-platform. Met dat laagdrempelige instrument wil Mooimakers via beleving het zwerfvuil en sluikstorten aanpakken.  

Van data naar positievere beleving 

Uit recente cijfers van de Stadsmonitor leren we dat zwerfvuil en sluikstorten nog altijd een grote bron van ergernis vormen voor de Vlaming. Daarom zette Mooimakers in op onderzoek over de relatie tussen beleving, emotie en gedrag in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Door in te spelen op hoe mensen een lokale omgeving beleven, kunnen we niet-gewenst gedrag zoals het creëren van zwerfvuil en sluikstorten, proberen te voorkomen. 

Mooimakers staat ook achter een datagedreven beleid: op basis van objectieve data het beleid maken en bijsturen. Om lokale besturen te ondersteunen in het verzamelen van die data ontwikkelde Mooimakers de monitoringsmodule om op een eenvoudige wijze het zwerfvuil en sluikstorten op een bepaalde locatie bij te houden.  

Concrete voorstellen 

De belevingsscan is daar een uitdieping van. Medewerkers van lokale besturen gaan naar een bepaalde locatie en vullen een vragenlijst in die peilt naar de beleving ervan. Zo vullen ze bijvoorbeeld in of er afvalvoorzieningen zijn en op welke plaatsen deze staan (zichtbaar, op de looproute, goed toegankelijk, ...). Ook wordt er gepolst naar lawaai- of geurhinder of de anonimiteit of het gevoel van veiligheid van de locatie.. Op basis van de antwoorden geeft de belevingsscan zeer gericht een aantal maatregelen die genomen kunnen worden. 

Meer informatie? Via Infosessie Sturen op beleving 2024 | Mooimakers.be vindt u meer informatie over de literatuurstudie en het ontstaan van de belevingsscan. Ook de presentaties van het lanceringsmoment kunt u er downloaden, o.a. onderzoeker Pieter Raymaekers (KU Leuven) over nudging en Raoul Maris, CEO Gelo, over het ontstaan en ontwerp van de belevingsscan.  

U kunt ook de belevingsscan ontdekken via deze video

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140