Ga terug

Niets dan tevreden gezichten op slotevent ‘Circulair Werk(t)!’

Nieuwsbericht · Dec 7, 2023 9:38:00 AM
Circulair werkt

Het programma ‘Circulair Werk(t)!’ ging in 2020 van start, met als doel om de krachten uit de sociale en de circulaire economie te bundelen. Verspreid over Vlaanderen werden twaalf sociaal-circulaire hubs georganiseerd. Die bestonden telkens uit drie kernpartners (een lokaal bestuur, de reguliere economie en de sociale economie), soms aangevuld met andere partners zoals kennisinstellingen, financiers of intercommunales. 

De hubs boostten sociaal-circulair ondernemerschap op lokaal niveau: ze gaven partners de kans om concrete samenwerkingen te verkennen en pilootprojecten uit te werken. Dat samenwerkingsmodel, waarin verschillende stakeholders elk hun eigen competenties en netwerk inzetten, is essentieel voor een rechtvaardige circulaire transitie. Om de sociaal-circulaire hubs extra te ondersteunen, konden ze rekenen op een lerend netwerk. Dat werd georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting, i.s.m. circulair expert Möbius. Het hele programma kreeg de steun van Departement Werk en Sociale Economie (WSE), Vlaanderen Circulair en de OVAM.

De resultaten

Na drie jaar samenwerking kan ‘Circulair Werk(t)!’ mooie resultaten voorleggen:

  • Er werden 12 hubs voor sociaal en circulair ondernemerschap opgericht, verspreid over Vlaanderen;
  • De hubs startten samen 77 testtrajecten op tussen de circulaire en de sociale economie;
  • Er werden 87 subsidiedossiers ingediend (45 daarvan zijn al goedgekeurd);
  • 162 prototypes en pilootprojecten zagen het levenslicht;
  • Het project organiseerde 201 evenementen, met zo’n 7500 deelnemers.    

Enkele hubs startten zelfs al concrete initiatieven op. Zo creëerde Hub Kempen nieuw meubilair uit sloophout: het resultaat van een samenwerking tussen de Materialenbank van Leuven, de circulaire bouwmarkt Recuplan in Mechelen, maatwerkbedrijf A-kwadraat, het sociale-economie-initiatief Resourcelab, kennisinstelling VITO en enkele andere partners. Het hele verhaal – en vele andere – vindt u op www.circulairwerkt.be
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140