Ga terug

Operatie Proper – schooljaar 2022 – 2023

Nieuwsbericht · Jul 13, 2022 4:15:00 PM
Winnaars Operatie Proper Mooimakers

Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en VVSG, kondigt met veel plezier aan dat Operatie Proper half augustus terug in de startblokken staat voor het schooljaar 2022-2023. Operatie Proper is het beloningssysteem voor scholen en jeugdverenigingen die zwerfvuil duurzaam willen aanpakken. De scholen en verenigingen krijgen naast een propere leefomgeving ook een mooie financiële beloning bij het realiseren van hun actieplan.

Educatief aanbod in de strijd tegen zwerfvuil 

Naast lespakketten  rond zwerfvuil en thematische literatuur, zoals Schaap zwemt niet en De wraak van ridder Piepus, zet Mooimakers ondertussen al voor het zesde jaar op rij in op het beloningssysteem Operatie Proper. Vanaf het prilste begin zet Mooimakers zo in op educatie. Zo wil de organisatie streven naar een toekomst waarin zwerfvuil geen plaats meer heeft. Want vroeg begonnen is tenslotte half gewonnen.

Vegen voor eigen deur zorgt voor kettingreactie  
 
Vorig schooljaar schreven in Vlaanderen ongeveer 750 deelnemers zich in voor Operatie Proper. Dit kwam overeen met 532 basisscholen, 142 middelbare scholen en 78 jeugdverenigingen. In het schooljaar 2021-2022 bereikte Mooimakers bijna 20 procent van de basisscholen in Vlaanderen (532 op 2693 scholen). Het kan natuurlijk altijd nog beter. 
 
Op het einde van het schooljaar reikt Mooimakers mooie beloningen uit, tot wel 975 euro voor een school of jeugdvereniging. Dankzij hun deelname aan Operatie Proper, hebben de scholen en verenigingen dus niet alleen een propere omgeving, maar ook een mooie extra in het laatje. Scholen investeren dit geldbedrag in groene aanplanting, spelmateriaal of eigen moestuinen. Binnen de verenigingen waren herbruikbare drinkflessen dan weer een populaire investering.  

Wanneer van start gaan?

Vanaf dinsdag 16 augustus starten de inschrijvingen voor volgend schooljaar. Scholen en jeugdverenigingen kunnen hun deelname doorgeven t.e.m. 31 oktober. Voor nieuwe deelnemende lokale besturen organiseert Mooimakers een online infosessie waar geïnteresseerde lokale besturen met al hun vragen rond het project terecht kunnen. Tijdens die infosessie licht Mooimakers het project toe, de werkwijze, het online systeem, enz. Noteer dus alvast één van volgende data in uw agenda

  • Donderdag 25 augustus, 10.30-12 uur
  • Dinsdag 13 september, 14-15.30 uur


Inschrijven gebeurt via info@mooimakers.be. Vermeld hierbij uw naam, lokaal bestuur en de voorkeur qua datum.

U kunt alles nalezen op onze website.
 

Team pers & communicatie

Woordvoerder