Ga terug

OVAM lauwert pioniers van ecodesign ‘OpenStructures’ met Henry van de Velde Award

Nieuwsbericht · Feb 8, 2022 4:34:00 PM
HVDV Open structures

De uitreiking van de Henry van de Velde Awards is het jaarlijkse hoogtepunt van de Belgische designsector. Een van de hoofdprijzen is de Ecodesign by OVAM Award. Die prijs reikt de OVAM uit aan ontwerpers of bedrijven die zich dagelijks engageren om producten en diensten duurzamer te maken. De OVAM wil hen zo aanmoedigen om hun grenzen binnen ecodesign te blijven verleggen.

Ecodesign van en voor iedereen

De Ecodesign by OVAM Award gaat dit jaar naar OpenStructures. Dat is een collectief systeem dat ontwerpers stimuleert om onderdelen te hergebruiken. Ontwerpers Thomas Lommé en Christiane Högner ontwikkelden een raster dat ze als open concept delen met iedereen en waarmee bedrijven aan de slag kunnen.

“Als pioniers van ecodesign vertalen ze met OpenStructures de complexiteit van ecodesign in een soort collectief spel dat oneindig veel mogelijkheden biedt”, oordeelde de jury.

Circulair verhaal

OpenStructures is vandaag een database van 1600 onderdelen en 750 objecten, ontworpen door ruim 330 auteurs. Dat fysieke en digitale archief groeit nog altijd en wordt zorgvuldig gedocumenteerd en gefotografeerd. Het resultaat is een visuele gids voor circulair open design.

Thomas Lommé en Christiane Högner bieden een duurzame en democratische manier van ontwerpen aan. Door hun kennis te delen creëren ze ecologisch bewustzijn. En het idee van modulariteit en terug ontmantelen past perfect binnen het circulaire verhaal. Ecodesign in zijn puurste vorm dus. En een alternatief voor de consumptiemaatschappij.

Expo in Bozar

De Henry van de Velde Awards omvatten naast de Ecodesign by OVAM Award ook de Lifetime Achievement, Young Talent, Company en Public Award, en de Gold Awards in negen categorieën. Alle winnaars ontdekt u op www.henryvandevelde.be.

U kunt alle winnende ontwerpers, bedrijven en projecten gaan bekijken tijdens de expo in de Foyers van Bozar in Brussel van 9 februari tot 10 april 2022. Toegang is gratis.
 

OVAM lauwert pioniers van ecodesign ‘OpenStructures’ met Henry van de Velde Award - OVAM

 

Team pers & communicatie

Woordvoerder