Ga terug

Wat te doen met afval ontstaan door noodweer?

Nieuwsbericht ยท Jul 26, 2021 1:30:00 PM
noodweer

In de week van 14 juli werd ons land op zijn kop gezet door de ravage die de overvloedige regenval heeft veroorzaakt. Het noodweer heeft veel schade en menselijk leed veroorzaakt. De getroffen gebieden zijn ondertussen gestart met de schoonmaak van huizen, tuinen, omgeving...

De OVAM en de Mooimakers trachten daarbij zo goed als mogelijk de gemeenten te ondersteunen bij het opruimen en verwijderen van de afvalstromen die daardoor veroorzaakt zijn. Om dit goed af te stemmen op de noden is er regelmatig overleg met verschillende instanties.

Burgers kunnen terecht bij hun gemeente voor meer concrete richtlijnen en ondersteuning. Het is ook aangeraden dat de burger zich vooraf goed informeert bij de verzekeringsmaatschappij, (fotografisch) bewijs vastlegt van de beschadigde goederen vooraleer ze af te voeren en de kosten van opruiming en aankoop documenteert.

Ook in deze situatie blijft sorteren belangrijk, maar is dat niet altijd mogelijk. De OVAM adviseert om zeker de elektrotoestellen (AEEA) en het gevaarlijk afval (bv gasflessen, bidons met brandstoffen, klein gevaarlijk afval) apart te houden. In het geval van diepvriezen en koelkasten is het wenselijk ze eerst leeg te maken vooraleer af te voeren.

Beschadigde voertuigen die niet meer te herstellen zijn, worden naar een erkend depollutiecentrum gebracht.

Rendac haalt krengen van landbouwhuisdieren op. Kleine overleden gezelschapsdieren en kleinvee mag de burger in eigen tuin begraven.

Ook heel wat klein afval is achtergebleven rond de Maas en andere waterlopen. Dat kan opgeruimd worden door vrijwilligers zodra de lokale situatie terug veilig en toegankelijk is. Mooimakers bundelt alle informatie over de geplande zwerfvuilopruimacties op haar website: Opruimacties na wateroverlast | Mooimakers.be. Hoe het allemaal praktisch ter plaatse geregeld wordt en waar u kan aanmelden vindt u terug via het betrokken lokaal bestuur.

Helpt u graag mee met de opruim van de getroffen gebieden?
Neem snel een kijkje op de website van Mooimakers voor alle nodige informatie.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140