Ga terug

Week van de Handhaving 2023 pakt afval rondom vuilnisbakken aan

Nieuwsbericht · Dec 6, 2023 3:50:00 PM
Infografiek Week van de Handhaving 2023

Zwerfvuil en sluikstort komen in alle maten en vormen voor: van het dumpen van kapotte elektronica tot het achterlaten van huisvuil naast een openbare vuilnisbak of kledingcontainer. Tijdens de jaarlijkse Week van de Handhaving wil Mooimakers extra benadrukken dat er overal in Vlaanderen gehandhaafd wordt op zwerfvuil en sluikstort. Het afgelopen jaar richtte de actieweek zich vooral op zogenaamde ‘bijplaatsingen’. Hoewel mensen hun afval vaak uit onwetendheid naast een volle vuilnisbak of glasbol leggen, is dat verboden en staan er boetes op.

572 acties

In 2023 vond de Week van de Handhaving plaats van 2 tot 8 oktober. 185 Vlaamse steden en gemeenten engageerden zich om in die periode extra handhavingsinspanningen te doen in het kader van de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek. Maar liefst 1585 deelnemers, onder wie politieagenten, GAS-vaststellers, gemeenschapswachten, toezichthouders en andere gemeentemedewerkers, sloegen de handen in elkaar. Samen voerden ze 572 acties uit. 

De opvallendste maatregelen? Extra controles in uniform (17 %) waren dit jaar weer erg populair, net als het doorzoeken van sluikstort om overtreders te identificeren (17 %). Daarnaast was het aantal sluikstortcamera’s met 3 % gestegen tegenover 2022. Sensibiliserende acties en positieve beloningsacties vulden de top 5 verder aan. De acties situeerden zich vooral op centrumlocaties (11 %), bij afvalverzamelpunten (11 %), in schoolomgevingen (11 %) en op parkings (10 %). Ook winkel-wandelstraten (9 %) en stopplaatsen van het openbaar vervoer (9 %) kregen de nodige aandacht.

2892 GAS-vaststellingen

Tijdens de actieperiode van 2023 werden er 2088 mondelinge en 546 schriftelijke aanmaningen gedaan. Ook waren er 2892 GAS-vaststellingen van zwerfvuil en sluikstort, en werden er maar liefst 646 PV’s uitgeschreven. 461 daarvan waren voor het creëren van zwerfvuil.


Zwerfvuilhandhavers bij de OVAM 

Om de inspanningen van de lokale besturen aan te vullen, zet de Vlaamse Overheid zwerfvuilhandhavers in. Die houden zich uitsluitend bezig met controles op zwerfvuil op plekken waar veel mensen komen, ook ’s avonds en in het weekend. Zij patrouilleren in duo’s om overtreders te betrappen als ze zwerfvuil achterlaten, en ze controleren of hondeneigenaars het verplichte hondenpoepzakje bij de hand hebben. Lokale besturen kunnen een beroep doen op dit aanbod en uit de praktijk blijkt dat ze er graag op ingaan.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140