Ga terug

Whitepaper - Op verkenning onder de grond

Nieuwsbericht · Dec 4, 2023 8:48:00 PM
whitepaper bodem

De bodem doet meer dan je denkt!

Er is steeds meer aandacht voor ons leefmilieu in Vlaanderen. En dat is nodig, maar we lijken nog een belangrijk deel over het hoofd te zien: de bodem. Daarom lanceren we naar aanleiding van Wereldbodemdag de whitepaper 'Op verkenning onder de grond: de bodem doet meer dan je denkt!'

In deze whitepaper leest u dat één op twee Vlamingen niet weet of de grond waarop hij leeft vervuild is of niet. Slechts een vijfde van de burgers weet wat er eigenlijk op een bodemattest staat. Deze cijfers benadrukken de nood aan meer en toegankelijkere bodeminformatie. Bijna 70% van onze burgers wenst meer te weten over de bodemkwaliteit in hun leefomgeving.

De bodem in Vlaanderen staat, als gevolg van onze rijke industriële geschiedenis, voor heel wat uitdagingen. Sinds 1996 werden er 85.000 potentiële risicogronden in kaart gebracht die mogelijk vervuild werden in het verleden. Ondertussen staan we al een heel pak verder en zijn zes op tien van deze gronden onderzocht. Eén op acht moet daadwerkelijk gesaneerd worden. 

Maar bodemzorg is meer dan alleen saneren. De laatste jaren verschuift onze focus dan ook steeds meer naar het voorkomen van bodemverontreiniging en het aanpakken van nieuwe, verontreinigende stoffen, zoals microplastics en PFAS. Met een focus op nieuwe, minder ingrijpende saneringstechnieken en een groeiend besef van het belang van bodemzorg, streven we ernaar om onze bodem te beschermen en te herstellen voor toekomstige generaties.

Ontdek alles over onze bodem en hoe de OVAM werkt aan een gezonde en duurzame toekomst ervan in de whitepaper

Naar de whitepaper.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140