Ga terug

Zesde Week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstort in oktober

Nieuwsbericht · Jun 20, 2022 2:43:00 PM
Week van de Handhaving oktober 2022

Van 3 tot en met 9 oktober 2022 vindt de zesde Week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstort plaats. Tijdens deze week vraagt Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, samen met de lokale besturen een verhoogde aandacht voor sluikstort en zwerfvuil door:

•    overtreders te beboeten
•    overtreders aan te spreken en alternatieven voor te stellen
•    goed gedrag van burgers positief te waarderen

De week van de handhaving is een belangrijk actiemoment om iedereen bewust te maken van hun gedrag en de consequenties die ertegenover staan. Net zoals bij de BOB-campagnes, willen we laten zien dat er heel wat vormen van controle zijn, dat er pakkans is als je zwerfvuil achterlaat, dat er boetes tegenover overtredingen staan. Om zo iedereen bewust te maken van hun eigen keuzes.

We zien nog te veel mensen die niet beseffen dat zwerfvuil achterlaten of sluikstorten wel degelijk bestraft kan worden. Samen met het opvoeren van de sociale controle en duidelijke communicatie met overtreders, willen we van deze editie weer een daadkrachtige week maken.

Meer informatie over de week van de handhaving vindt u hier terug. Lokale besturen, afvalintercommunales, politiezones of Vlaamse partners die die week extra inzetten op de handhaving op zwerfvuil en sluikstort, kunnen hun acties hier registreren. Enkele inspirerende voorbeelden van hoe de week van de handhaving de voorbije jaren werd aangepakt, vindt u terug in onze Kenniswijzer.

Team pers & communicatie

Woordvoerder