Hergebruik door de kringloopcentra

Werking kringloopcentra in de praktijk


Basiswerking

Alle door de OVAM erkende kringloopcentrum zijn officieel een kringloopcentrum met kringloopwinkels.
Een kringloopcentrum is gedefinieerd in het VLAREMA en het erkenningsbesluit.

Kringloopcentra en winkels die lid zijn van de sectorfederatie HERW!N en de merknaam de Kringwinkel, vindt u ook op www.kringwinkel.be. In Vlaanderen zijn er 2 federaties die de belangen van de maatwerkbedrijven en kringloopcentra behartigen: HERW!N en Groep Maatwerk.
Het merendeel van de erkende centra is aangesloten bij HERW!N, andere zijn aangesloten bij Groep Maatwerk. 

Alle erkende kringloopcentra aanvaarden gratis potentieel herbruikbare producten van huishoudelijke aard zoals huisraad, elektro en elektronica, textiel, decoratie en meubelen. Ze kunnen geen producten aankopen en dus ook niet betalen voor de ingezamelde producten.
Voor de inzameling en verkoop werken ze exclusief in hun verzorgingsgebied. Dit zijn de toegekende steden en gemeenten uit hun erkenningsbesluit.
De centra zoeken samenwerking met diverse lokale organisaties zoals scholen, verenigingen en diensten van de lokale overheden.
Ze zijn ook vaak aanwezig op evenementen en festivals, organiseren thema dagen voor inzameling en verkoop. Zowel schenkers als kopers worden regelmatig beloond. De kringloopcentra schenken soms goederen aan goede doelen of voor noodhulp. 

Na de inzameling start een intensief proces van selectie op herbruikbaarheid en verkoopbaarheid. 
Niet alle ingezamelde goederen zijn verkoopbaar, zelfs aan lage prijzen. De centra werken niet vraaggestuurd. Van sommige producten is er te veel aanbod, van andere te weinig of geen. De kwaliteit en staat van het product en de herstelbaarheid beïnvloeden ook de verkoopbaarheid. 
De volledige goederenstroom van inzameling tot verkoop en afvalwerking wordt dagelijks in detail geregistreerd in kg op basis van productgroepen, inzamelwijze en postcode.

Materialen en grondstoffen uit producten die uiteindelijk niet verkocht worden of verkoopbaar zijn, worden gebruikt om nieuwe trendy en unieke producten te maken of als materiaal verkocht. De laatste optie is gesorteerd aanbieden voor recyclage of verbranding.

Samenwerking met lokale besturen

De kringloopcentra werken nauw samen met de lokale besturen: steden, gemeenten en/of afvalintercommunales. De lokale besturen hebben de regierol voor het beheer van huishoudelijk afval waaronder ook lokale preventiemaatregelen. De overeenkomst tussen het lokaal bestuur en een erkend kringloopcentrum voor samenwerking, communicatie en vergoeding is een onmisbare schakel in de werking en leefbaarheid van elk centrum. 

Schenken en kopen

Schenken aan en kopen bij de kringloopcentra is uw bijdrage aan lokaal, sociaal en duurzaam hergebruik en afvalpreventie met lokale sociale tewerkstelling. Door hergebruik en de levensduur van producten en materialen te verlengen, vermijden en stellen we het gebruik van nieuwe grondstoffen uit. We besparen heel wat energie, CO2 en kostbare grondstoffen. De materialen houden we lokaal in de kringloop wat ons minder afhankelijk maakt van buitenlandse bronnen en leveranciers. 

Schenken en inzamelen

Wilt u goederen schenken? Ga dan bij uzelf na of u het zelf zou hergebruiken en/of tweedehands aankopen.
Een nette en goede staat is wel een voorwaarde om het te koop te kunnen aanbieden, ook aan lage prijzen.
Een checklist en tips vindt u op de website van uw kringloopcentrum in uw buurt. Het kringloopcentrum actief in uw gemeente, haalt op afspraak gratis potentieel herbruikbare goederen op bij u thuis of op het werk. U kunt de goederen ook zelf brengen naar één van de winkels of brengpunten in Vlaanderen waaronder ook een aantal recyclageparken met een hergebruikcontainer. Sommige kleine winkels of brengpunten kunnen geen grote goederen aanvaarden om praktische redenen. 
De afvalkalender en website van uw intercommunale vermeldt ook meestal het kringloopcentrum waar u terecht kunt om goederen te brengen, te kopen of te laten ophalen aan huis. De Kringwinkel en individuele kringloopcentra organiseren ook inzameling en sensibiliseringsacties in samenwerking met scholen, verenigingen en retail.

Eerste keuze in tweedehands

In Vlaanderen zijn er op dit moment ongeveer 165 winkelpunten uitgebaat door de 27 erkende centra. Dit aantal omvat grote mega stores tot kleinere boetieks met een beperkt aanbod en textielwinkels.

Zo goed als nieuw of antiek, modern of ouderwets, kitsch of erg trendy... een paradijs voor verzamelaars en koopjesjagers. De prijzen zijn bewust democratisch en laag om kwetsbare burgers waaronder ook de medewerkers van de kringloopcentra meer koopkracht te geven. Het winkelaanbod verandert regelmatig van dagelijks, wekelijks tot maandelijks en wordt aangevuld met themadagen en -weken zoals feestdagen, vakantie en retrodag.
Textiel van mindere kwaliteit wordt door een aantal centra verkocht per kg in Kilomeet of kiloshops. Een aantal centra onder de merknaam Kringwinkel of algemene term kringloopwinkel verkopen ook online een beperkt gamma aan producten via hun webshop. 

Tweedehands elektro en elektronica met garantie

Ook elektrische en elektronische toestellen en apparaten kunt u aanbieden in de erkende kringloopcentra. Sommige centra aanvaarden enkel nog werkende toestellen of kleinere apparaten met beperkte controle en herstelactiviteit. Andere kunnen alle toestellen en apparaten aanvaarden omdat ze ook een erkend en vergund AEEA-herstelatelier of hergebruikcentrum zijn. De toestellen doorlopen een vakkundige en grondige controle met verschillende testen op alle functies, verbruik en algemene toestand. Toestellen in goede staat worden na grondige controle met 1 jaar garantie verkocht in hun winkels. Niet alle centra en alle winkels verkopen het volledig assortiment aan elektro en elektronica.

Meer info over afgifte van herbruikbare toestellen en apparaten op de websites van de kringloopcentra en opToestellen inleveren voor hergebruik | Recupel.

Kringloopcentra, verzorgingsgebieden en winkels

De kringloopcentra en hun verzorgingsgebieden vindt u op de kaart hieronder. De steden en gemeenten waar ze gratis potentieel herbruikbare goederen inzamelen en hun winkels uitbaten noemen we verzorgingsgebieden. Op het interactieve kaartje vindt u de verschillende centra en winkels terug.  De symbolen rechtsboven kunt u gebruiken om met de kaart te werken:  ‘i’ symbool : het adres en type winkel, andere om afstand tussen 2 punten te meten en kaart te vergroten.
De meeste winkels zijn ook brengpunten. Goederen laten ophalen aan huis of op kantoor kan enkel door het centrum dat uw gemeente bedient.
Raadpleeg de lijst van alle erkende centra, winkel- en brengpunten. De meest recente info is terug te vinden op de website van de organisatie.
Deze geografische kaart brengt alle kringloopcentra en hun verzorgingsgebieden mooi in beeld.

Overzicht kringloopcentra in Vlaanderen

Hieronder een overzicht van de webadressen van alle kringloopcentra, met de meest recente informatie over hun werking:

Antwerpen

Limburg

Oost-Vlaanderen

Vlaams-Brabant

West-Vlaanderen

Team Lokaal Materialenbeheer