Al jouw praktische vragen over wasbare luiers beantwoord
Bij luiers die je huurt via een luierservice, ligt het risico van de levensduur van de luier bij de aanbieder van de luierservice. De luiers worden gewassen en gedroogd door specialisten en onderzoek en ontwikkeling zorgt er voor dat de levensduur continu wordt verlengd.
Luiers die je zelf wast, gaan minstens een volledige luierperiode mee, de meeste luiersystemen gaan zelfs 2 tot 3 volledige luierperiodes mee. All-in-1 luiers gaan 1 periode mee, tegen dan is het ‘ingebouwde’ overbroekje ‘opgebruikt’. Bij de andere luiersystemen zoals snap-in-1 luiers gaan de luiers zelf nog vlot mee; je moet enkel nieuwe overbroekjes kopen. Je kan wasbare luiers perfect doorgeven of doorverkopen of zelf tweedehands kopen, net zoals babykleertjes: nóg duurzamer en voordeliger.
Als je luiers gebruikt van een luierservice, kan je aangeven welke maat je kind nodig heeft, naargelang het gewicht van het kleintje. Als je zelf de luiers wast, zijn er in principe twee maten: newborn is voor de hele kleintjes (tot 4 à 4,5 kilo) en luiers voor kinderen van 4 à 4,5 kilo tot 15 kilo. De newborn versie heb je maar heel even nodig en kan je vaak huren. De volgende maat gaat in principe een hele luierperiode mee. Is je kind groter en nog niet zindelijk, dan kan je wel grotere exemplaren kopen, maar bij de meerderheid van de kinderen is dat niet nodig.
Wasbare luiers zorgen voor een beetje extra was. Reken op twee machines extra per week. Hoe gaat dat wasje in zijn werk? Je laat eerst het spoelprogramma draaien. Als je wasmachine niet helemaal gevuld is, kan je na het spoelen perfect nog andere niet-luierwas erbij doen. Was dan op 60 graden met een wasmiddel dat krachtig genoeg is. Eco-wasmiddelen zijn dat niet altijd, wasnoten voldoen ook niet. Gebruik ook geen wasmiddel waar bleekmiddel in zit.
Wasverzachter laat je ook links liggen (tenzij het een wasverzachter specifiek voor wasbare luiers is): zo kan je de absorptiecapaciteit en lekdichtheid van je luiers langer behouden. Bovendien loop je de kans dat kleintjes met een gevoelige huid erop reageren.
De overbroekjes kan je meestal wassen op 40°C, maar om ze goed schoon te krijgen mag je ze ook op 60°C wassen. Om hardnekkige vlekken uit de luiers en overbroekjes te krijgen, is laten drogen in de zon de beste oplossing.
Tip: nieuwe luiers was je best een drietal keer voor je ze gebruikt.
Vloeibare stoelgang is wateroplosbaar en mag gewoon mee in de wasmachine. Het lost op en wordt afgepompt. Vaste ontlasting kan niet in de wasmachine. Daarom wordt er geadviseerd om inlegvliesjes te gebruiken, wasbaar of wegwerp.
Bij vaste stoelgang helpt het inlegvliesje om de stoelgang te scheiden van de wasbare luier en
zo de stoelgang er eenvoudigweg uit te kieperen in het toilet. De inlegvliesjes mogen nooit in het toilet gegooid worden, niet alleen omwille van verstoppingsgevaar, maar ook omwille van de samenstelling. Dus alle wegwerpdoekjes gaan gewoon de vuilemmer in, de wasbare versies kunnen mee in de wasmachine. Een luierzak is dan best handig, want die stop je integraal mee in de wasmachine.
Wil je het hele verhaal horen, luister dan naar de podcast van koplopers.
Moet je speciale nachtluiers gebruiken, bij luiers die je zelf wast? De eerste maanden zal je merken dat de luiers je kleintje lang genoeg droog houden. Als je kindje langer doorslaapt, groter wordt en vaak ook meer urine produceert, kan je aanvankelijk gewoon een extra inlegger gebruiken, die net wat meer absorbeert. In de praktijk hebben de meeste kinderen echt wel nachtluiers nodig. Je kan die combineren met een inlegvliesje: dat zorgt ervoor dat de billetjes mooi droog blijven. Gewoonlijk is dat vanaf een maand of zes, bij de meest absorberende voorgevormde wasbare luiers is dat rond 8 à 9 maanden.
Moet je je kindje vaker verschonen met wasbare luiers? Hoe vaak een luierwissel nodig is hangt niet af van het type luier dat je gebruikt, wel van je kleintje zelf: de ene baby plast of poept nu eenmaal frequenter of meer dan de andere. Je hebt dus zeker niet meer luiers nodig dan bij wegwerpluiers. Integendeel: omdat kinderen met wasbare luiers vaak sneller zindelijk zijn, is de kans groot dat je minder dan gemiddeld – 5000 luierwissels met gemiddeld 5 luierwissels per dag, oef – een luier zal verschonen.
Zwemmen & zindelijk worden: ook daar bestaan aangepaste wasbare luiers voor.
- Zwemluiers zijn gewoon wasbare waterdoorlatende broekjes of luiers; Ze passen goed aan zodat er geen stoelgang in het water terecht komt. Kleintjes kunnen er goed in bewegen, omdat ze – in tegenstelling tot wegwerpluiers – bijna geen water vasthouden.
- Is je kleintje klaar voor zindelijkheidstraining? Dan zijn oefenbroekjes handig: kleintjes kunnen ze zelf aan en uit doen, bij een ongelukje vangt (de inlegger in) het broekje alles wel op.