Responsive Image

Kwitten? 

Van afhaalbestek tot bekers en zakjes: massaal veel producten werpen we na één maal gebruiken weg. In het beste geval kunnen we die producten netjes sorteren om vervolgens deels te recycleren. Maar wat we niet recycleren, verbranden we. En wat niet in de vuilbak belandt, wordt zwerfvuil. 

Da’s niet proper. Gelukkig bestaan er haalbare herbruikbare alternatieven. En soms hebben we al die producten niet écht nodig. Dus kunnen we vaak gewoon kappen met wegwerp. Kwitten dus. Van Kappen met Wegwerp is Top. 

Kwitten kunnen we allemaal. Thuis, onderweg, in de winkel en op evenementen. Zo kiezen we samen voor duurzame oplossingen die goed zijn voor het milieu, je portemonnee en je gemoed. Klaar om mee te kwitten?

Een kwitje met mayonaise?
Dit was het Kwitkot

Kwitactie in de kijker

Het maakt ons geen zak uit met welke zak je komt shoppen, zolang je ‘m maar van thuis meebrengt. 
Met deze opvallende boodschap roepen etalagepoppen in onze Vlaamse winkelstraten shoppers op om altijd een herbruikbare zak op zak te hebben.  

Meer tips om te kwitten tijdens het winkelen?
Neem hier een kijkje.  

Start-to-kwit 

Benieuwd naar hoe jij minder wegwerp kan gebruiken? Ontdek onze kwit-tips.

Daarom is kwitten zo belangrijk

Al jaren zijn we sorteer- en recyclagekampioenen. En daar mogen we best trots op zijn. Maar recycleren het is niet de enige oplossing. En ook niet de slimste. Door te kwitten verlagen we de afvalberg en vermijden we het gebruik van waardevolle materialen en grondstoffen.

Want wist je dat de Vlaming elk jaar 18 ton primaire grondstoffen consumeert? Die voetafdruk willen we tegen 2030 met 30% verlagen. En in 2050 mikken we op 50%. En dat doen we natuurlijk allemaal samen: OVAM, zijn partners én alle Vlamingen. Kwit je mee? 


Meer weten over het beleid?
Ontdek meer over onze materiaalvoetafdruk, het beleid en het belang van preventie via Kwit for pro

Responsive Image