Wasbare luiers in de kinderopvang

Ervaringsdeskundige aan het woord over wasbare luiers in de opvang

In het rustige Erpe, hoor je in kinderdagverblijf ‘t Achtertuintje – El Niño een hoop vrolijk joelende kinderen rondkruipen en - lopen, jawel, in wasbare luiers. Kinderverzorgster en bezielster van het project Marijke (54) kiest helemaal voor de natuur en duurzaam leven.
Responsive Image

Marijke, hier in jouw kinderdagverblijf lopen heel wat kindjes rond. Dragen ze allemaal een wasbare luier?

Ja, absoluut! Elk kindje dat bij ons een luier draagt, draagt een herbruikbaar exemplaar. Dat is echt een vereiste. Als je als ouder niet openstaat voor het gebruik van zulke luiers, hoor je niet thuis in ons project.
 

Waarom zijn jullie zo overtuigd van de wasbare luiers?

Ons kinderdagverblijf is heel erg gericht op de natuur, ecologie en duurzaamheid. De kindjes zijn hier zo goed als altijd buiten, ze slapen er zelfs! Ze eten groeten en fruit van een lokale kweker. De verzorgingsproducten die we gebruiken zijn allemaal ecologisch, dat is goed voor de natuur en onze kids. Ja, binnen die visie passen die wasbare luiers natuurlijk helemaal!
 

Met zo’n groot aantal kindjes, hebben jullie wel een goed idee van de voor- en nadelen. Vertel eens!

Wij zien eigenlijk alleen maar voordelen. De kindjes hebben in deze luiers alle beweegvrijheid die ze nodig hebben om fijn te kunnen ontdekken, spelen en rondlopen. Deze luiers zijn even makkelijk als wegwerpversies en bovendien merken we dat onze kindjes in deze luiers veel sneller zindelijk worden. Zo goed als al onze kindjes gaan nu zindelijk naar school, wat vroeger, met de wegwerpluiers, wel anders was.
 

Hoe werkt dat dan, op zo’n grote schaal kiezen voor wasbare luiers?

Het zou niet haalbaar zijn om de luiers voortdurend zelf te wassen, dus huren we ze bij een bedrijf dat ze ook meteen voor ons wast. Wij verzamelen alle luiers in afgesloten containers – zo krijg je ook al meteen geen geurtjes. Daarna komt het verhuurbedrijf ze ophalen en brengen ze ons al meteen een nieuwe lading propere.
 

Hoe reageren ouders op de keuze voor deze luiers?

In het begin kregen we veel vragen van ouders die niet goed snapten waarom we zo resoluut voor de wasbare luiers gingen. Het was wel even aanpassen voor hen. Maar nu is iedereen mee met ons verhaal en zijn ze grote fan.
 

Zijn er ouders die nu ook thuis voor wasbare luiers kiezen?

Ja, we merken dat er stelselmatig meer ouders zijn die thuis overstappen naar wasbare luiers voor hun kindjes. We hebben hier 89 kindjes rondhollen of kruipen, dus als je even veel gezinnen mee kan nemen in je duurzame verhaal, is dat natuurlijk fantastisch en kan je ook een echte impact maken.
 

Zijn wasbare luiers de toekomst van kinderdagverblijven?

Ik hoop het echt. Ze zijn echt even makkelijk en wij merken enkel voordelen. Dus als je op die duurzame manier kindjes kan opvangen en de wereld laten ontdekken? Waarom niet?