Kwitten met wegwerpluiers

Wasbare luiers in de kinderopvang

Wasbare luiers in de kinderopvang: hoe werkt dat?

Ook in de kinderopvang is de overstap van wegwerp naar wasbare luiers een duurzame en haalbare keuze. Zowel voor de opvang als de ouders betekent dit niet noodzakelijk extra werk of hogere kosten.

Wat zijn de richtlijnen qua hygiëne voor wasbare luiers in de kinderopvang?

De hygiënevoorschriften voor kinderdagverblijven en onthaalouders zijn dezelfde. Er zijn tot nog toe geen specifieke regels voor wasbare luiers, de ‘gewone’ voorschriften gelden: bedlinnen, ondergoed, handdoeken, billendoekjes, ... worden op een programma van 60°C gewassen met wasmiddel en een ontsmettingsmiddel. Op deze temperatuur worden de luiers hygiënisch gereinigd. Net als bij het verluieren met wegwerpluiers, moet je je handen na het verschonen goed wassen en ontsmetten.

Wie doet de was?

Ouders kopen vaak een totaalpakket luiers aan, dus je kan de kindjes al een nieuwe luier aantrekken, terwijl de vieze luier in de wasmachine gaat. Door op geregelde tijdstippen (vaak na drie uur) de luiers te verversen, kunnen de luiers samen de machine in. Je spoelt de luiers eerst voor in de machine, waarna je op een gewoon programma van 60°C kan wassen. Daarna kan je de luiers gewoon te drogen hangen. Bovendien kan je er met wat oudere kindjes zelfs een groepsactiviteit van maken: je kan samen de was op het rekje hangen, er weer afhalen en dan proberen op te vouwen.

“Zo doen ze het in onze opvang. Ouders kochten een pakketje wasbare luiers aan. Vaak kochten ze dat gewoon over van een kindje dat hier juist vertrok. De luiers die ze hadden aangekocht bleven dan ook hier. De kindjes hadden er natuurlijk ook een aan om naar huis te gaan. Die wasten ouders vaak gewoon met bijvoorbeeld de handdoeken thuis mee. Dan kwamen de kindjes de volgende dag weer hier met diezelfde, propere luier.”

Zij zijn al overtuigd: Kerstin en Berten en hun kindjes Ernest, Gommaar, Johannes en Marieke
Responsive Image

Hoeveel kosten wasbare luiers voor kinderdagverblijven en voor onthaalouders?

Hoeveel kost dit in geval van huren? Wasbare luiers gebruiken via een luierservice ligt in lijn met de kost van een premium wegwerpluier. De prijs is all-in inclusief de levering, ophaling, reiniging en de containers voor de vuile luiers.

Voor de aankoop van wasbare luiers is er geen prijsverschil met de prijs die ouders betalen. Eventueel kunnen grotere kinderdagverblijven door een groepsaankoop een kortingspercentage krijgen.

Even uitgerekend

Volgens een studie van de Karel De Grote Hogeschool uit 2019 kan een kinderdagverblijf met gemiddeld 50 kinderen per dag à rato van 5 luiers per kind in een periode van 2,5 jaar 2870 euro besparen als alle kinderen wasbare luiers dragen in plaats van wegwerpluiers.