Wasbare luiers in de praktijk

Het kostenplaatje van wasbare luiers

Hoeveel kosten wasbare luiers? En zijn ze goedkoper dan wegwerpluiers?


Een oplossing die goed voor de planeet én comfortabel is … Kan die betaalbaar zijn? Ja, absoluut! De keuze voor wasbare luiers komt voordeliger uit dan kiezen voor wegwerpluiers. Die keuze wordt nog voordeliger als je de luiers opnieuw gebruikt voor je volgende kindje(s) of doorverkoopt. Overweeg zeker om wasbare luiers tweedehands aan te kopen, weer een win-win voor jouw portemonnee en de planeet.

Wat gaat me dat kosten?

  • Als je gebruikt maakt van een luierservice, betaal je ongeveer evenveel als voor een premium wegwerpluier. 
  • Als je zelf wasbare luiers aankoopt, betaal je 600 tot 800 euro voor de aankoop van het totale pakket, afhankelijk van het type luier dat je kiest. Daarbij komen dan nog de was-en droogkosten, maar je betaalt minder voor je restafval.

EXTRA PREMIE?

Check de website van je gemeente even: heel wat steden en gemeenten geven premies voor de aankoop of huur van wasbare luiers. Je kan vaak rekenen op een premie van 50% van de aankoopsom met een maximum tot 125 euro. Ook sommige mutualiteiten en afvalintercommunales geven subsidies.

CHECK ECOCHEQUE 

De aankoop of huur van wasbare luiers, maar ook accessoires als wasbare billendoekjes, inlegdoekjes of de huur van een testpakket kan je betalen met Ecocheques.

Zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers?

Kort en bondig: JA! In vergelijking met wegwerpluiers bespaar je ruim 500 euro voor de hele luierperiode van je kind. Hergebruik je wasbare luiers voor een tweede kind, loopt dat bedrag zelfs op tot 1500 euro. 
Groene blogger The Green Butt rekende het even uit; ervan uitgaande dat kinderen 5500 luiers gebruiken voor ze zindelijk zijn, betaal je gemiddeld 1375 euro aan A-merk luiers van 25 cent per stuk. Als je de aanschaf, accessoires, inlegvellen en 240 euro waskosten samentelt, kost een gemiddelde luierperiode met wasbare luiers 520 euro. Je bespaart dus 555 euro, zonder dan nog de extra kosten voor het restafval mee te rekenen.

“Het kostenplaatje is in het begin misschien wat afschrikwekkend. Maar wasbare luiers zijn absoluut goedkoper. Je kan ze zelfs tweedehands kopen, dat is nog duurzamer en goedkoper!”

Zij zijn al overtuigd: Emilia en dochter Luna
Responsive Image