Wasbare luiers in de praktijk

Wegwijs in de soorten en systemen van wasbare luiers

Er bestaan verschillende soorten luiers. En je kan er zelfs voor kiezen om het wassen van de luiers uit te besteden.

Welke soorten luiers bestaan er?

All-in-one of pocketluiers: lijken nog het meest op een ‘gewone’ wegwerpluier, met hetzelfde gebruiksgemak. De stoffen luier en het overbroekje zijn één geheel, je vervangt dus de hele luier. Ze gaan één volledige luierperiode mee, afhankelijk van de kwaliteit is daarna het ‘ingebouwde’ overbroekje niet altijd meer waterdicht. Voor een compleet pakket (voor een luierperiode van 4,5 tot 15 kg) heb je er 24 nodig, zodat je om de drie dagen een volle wasmachine hebt. Overbroekjes heb je niet nodig.

Voorgevormde luiers: stoffen, wasbare luierbroekjes die je gebruikt in combinatie met overbroekjes; bij het verluieren wissel je de voorgevormde luier, het overbroekje moet pas in de was als het vuil is of onfris ruikt. Van alle wasbare luiers absorberen ze het meest; zowel het overbroekje als de luier sluiten met elastiek, dat maakt het dubbel zo veilig tegen doorlekken. Voor een compleet pakket (voor een luierperiode van 4,5 tot 15 kg) heb je er 24 nodig, samen met 5 overbroekjes.

Snap-in-1 luiers: bij deze luiers klik je de stoffen inlegger in het overbroekje vast, je wisselt enkel de inlegger bij het verluieren, het overbroekje kan je opnieuw gebruiken tot het vuil is of onfris ruikt. Voor een compleet pakket (voor een luierperiode van 4,5 tot 15 kg) heb je er 24 nodig, samen met 9 overbroekjes.

Overbroekjes: enkel bij all-in-1 heb je geen overbroekjes nodig. Overbroekjes maken de luier waterdicht en het elastiek aan de beentjes voorkomt lekken. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van het type luier dat je kiest. Schattige printjes? Belangrijk, maar check in de winkel bij de keuze van overbroekjes ook of ze - qua breedte tussen de beentjes – compatibel zijn met het merk en type wasbare luier dat je hebt gekocht.

Dan heb je nog de vouwluiers, de niet voorgevormde luiers die jezelf vouwt tot de juiste maat, maar deze zijn weinig handig en minder populair.

Welke systemen van wasbare luiers bestaan er?

De hamvraag is: wil je de luiers zelf wassen of besteed je dat liever uit? In het eerste geval kan je luiers kopen, in het tweede geval gaat het om een luierservice. 
 

Luiers kopen

Goed om te weten: vaak kan je een testpakket uitproberen voor één maand en daarna pas kopen. In principe koop je één luierpakket; afhankelijk van het merk en de variant die je kiest, kost dat 600 tot 800 euro. Die luiers passen voor baby’s van 4 à 4,5 kilo tot pakweg 15 kilo. De newborn luiers heb je maar heel even nodig, die kan je vaak huren. 

Tip: er zijn heel wat winkels die een testpakket aanbieden. Dus vraag daar zeker naar als je twijfelt om een volledig pakket aan te kopen.
 

Gebruik maken van een luierservice

Je kan ook kiezen voor een luierservice, die zorgt voor een wekelijkse ophaling, reiniging en levering. Handig om te weten: ook wasbare billendoekjes kan je huren en gewoon mee in de ophaal-zakken van de luiers stoppen.

In België zijn intussen een aantal bedrijven gestart met zo’n luierservice. Je huurt elke week een pakket all-in-1 luiers, die zijn beschikbaar in verschillende maten. Je kan als ouder of als kinderdagverblijf online je bestelling plaatsen, die wekelijks wordt geleverd, terwijl de gebruikte luiers dan worden opgehaald. De luiers voor particulieren worden afgeleverd bij de kinderopvang van hun kleintje(s) of een centraal punt in hun stad of gemeente: minder kilometers, da’s duurzamer. De kostprijs ligt in lijn met deze van de premium wegwerpluier, even hoog of zelfs lager (afhankelijk van het merk dat je koopt). Bovendien heb je geen zorgen om te wassen, te drogen en heb je een gigantische vermindering van je afval. Je hebt minder dure vuilniszakken nodig of je betaalt fors minder voor je afvalverwerking als kinderdagverblijf. Geïnteresseerd? Zoek online even waar je in jouw buurt mogelijk zo’n wasbare luierservice vindt.

“Ik waste de luiers gewoon zelf. Dat was absoluut geen extra moeite. We maakten er zelfs een soort dagelijkse groepsactiviteit van. De kindjes hielpen bij het afhalen van de was en het opvouwen, nu ja het proberen op te vouwen. De kindjes vonden dat zelf eigenlijk ook wel heel leuk!”

Zij zijn al overtuigd: Kerstin en Berten en hun kindjes Ernest, Gommaar, Johannes en Marieke
Responsive Image

Wat heb je nog meer nodig, naast wasbare luiers?

  • Luieremmer voor de vuile luiers, met of zonder wasnetje 
  • Luiertas voor vuile luiers (ook wet bag) 
  • Wasbare billendoekjes, ± 50 (in een afgesloten doos, bevochtigd met water) 
  • Inlegvliesjes van bamboe, viscose of cellulose (wegwerp) of wasbare inlegvliezen (fleece of zijde (zijde om geïrriteerde of rode billetjes zachtheid te geven zodat ze vlotter genezen) om de stoelgang op te vangen en/of de billetjes droger te houden. (Behalve als je een all-in-1 luier of een luierservice gebruikt) 
  • Nachtluiers of extra inleggers voor de nacht (als je kindje langer doorslaapt én meer plast, gewoonlijk vanaf 6 maanden) (Behalve als je een luierservice gebruikt) 
  • Een afvalemmer voor de vuile inlegvliesjes