LIFE PFASTER

Partners PFASTER

Responsive Image
De OVAM is het agentschap van de Vlaamse overheid dat ervoor zorgt dat we in Vlaanderen op een doordachte en milieubewuste manier omgaan met afval, materialen en bodem. Het geeft richting aan het beleid inzake afval, materialen en bodem en beïnvloedt zo de uitvoering van de wetgeving. De OVAM coördineert het Life PFASTER-project.
De VMM streeft ernaar om voor de huidige en toekomstige generaties in Vlaanderen:
•    gezonde lucht te realiseren,
•    de aanpassing van onze omgeving aan de klimaatverandering mee te sturen,
•    proper, aantrekkelijk en voldoende water te waarborgen. 
De VMM coördineert het integraal waterbeleid in Vlaanderen. We nemen een rol op in de verschillende stappen van het beleidsproces (meten, plannen, actie nemen, evalueren). Binnen LIFE PFASTER coördineert VMM werkpakket 2 rond monitoring en analyseert ze o.a. water- en sedimentstalen. 
Het INBO is het onafhankelijk onderzoeksinstituut van de Vlaamse overheid dat via toegepast wetenschappelijk onderzoek, data- en kennisontsluiting het biodiversiteitsbeleid en -beheer onderbouwt en evalueert.  De bijdrage van INBO  aan cruciale initiatieven, zoals de Europese Kaderrichtlijn Water, het Paling Monitoring Netwerk en het Soortenbeschermingsplan Otter, maakt hen tot één van de belangrijkste experts op het gebied van herstel van habitats. INBO  levert expertise op het gebied van in-situ ecotoxicologische risicobeoordeling en trofische overdracht van PFAS en andere persistente organische verontreinigende stoffen. INBO zal monitoring van de biota uitvoeren om de verspreiding van PFAS (en andere vervuilende stoffen) over het interessegebied te beoordelen. De resultaten worden gecombineerd om aan te tonen hoe deze verontreinigende stoffen zich ophopen en zo uiteindelijk invloed hebben op hogere trofische niveaus, waaronder mensen en kwetsbare indicatorsoorten, zoals otters.
VITO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die zich toelegt op de versnelling van duurzame ontwikkeling. De experts in saneringstechnologie voor vervuilde sites voeren de fysisch-chemische grondwatersanering uit en onderzoeken de verwijdering en vernietiging van PFAS uit grondwater met koud plasma. VITO zal een nieuwe analysemethode toepassen om PFAS te analyseren door eerst milieumonsters te screenen met DART-MS  en vervolgens de nontarget-analyse methode (met LC-HRMS) toe te passen op grondwaterstalen om na te gaan welke PFAS-stoffen aanwezig kunnen zijn buiten deze die in het standaard analysepakket voor target-analyses zijn opgenomen.
Novobiom is een expert in toegepaste milieumycologie. Novobiom staat in voor het opstellen van de pilootproeven mycoremediatie voor de sanering van verontreinigde industriële bodem. De experts van Novobiom implementeren in het Life PFASTER project de mycoremediatiestrategieën binnen de sanering met behulp van een protocol voor het testen en selecteren van de meest effectieve schimmelbenaderingen, zowel in het laboratorium als op het veld.
Bio2clean is een spin-off van de Universiteit Hasselt en staat in voor het saneren van bodem en grondwater op een zo ecologisch mogelijk verantwoorde, duurzame en kwaliteitsvolle manier. Ze bieden een zeer ruime dienstverlening aan: van haalbaarheidsonderzoek tot de volledige uitvoering van een bodemsanering door middel van fytoremediatie. De experts van Bio2Clean zullen fytoremediatie technieken implementeren voor de verwijdering van PFAS uit de bodem.
De afdeling Bodem- en Waterbeheer van de KU Leuven levert expertise in bodemanalyses, potproeven, isotopenstudies, verouderingsstudies en modellering van de opname en het transport van verontreinigende stoffen in de bodem. KU Leuven onderzoekt de interactie tussen plant en bodem en verbetert de opnamemodellen voor planten via verouderingsproeven in potten en onverstoorde kolomproeven met PFAS-verontreinigde grond. 
Envisan is een expert in bodem- en grondwatersanering, milieubaggerwerken en sedimentbehandeling. Envisan is onder andere gespecialiseerd in de behandeling van verontreinigde grond (inclusief PFAS) via het proces van grondreiniging. Envisan zal bijdragen aan de ontwikkeling van in situ grond- en grondwaterspoeling en het opstellen van pilootproeven van beide technieken. 
Het Technisch Adviesbureau van de Unie van Waterschappen (TAUW) is een gecertificeerde bodem- en grondwaterconsultant die technische expertise en procesgerelateerde ervaring biedt in alle aspecten van duurzame sanering. TAUW draagt bij aan kennisontwikkeling en -deling via deelname aan verschillende EU-onderzoeksprojecten en als actief lid in internationale kennisnetwerken. Met haar ruime ervaring in het managen en begeleiden van bodemsaneringsprojecten draagt TAUW vooral bij aan de evaluatie van de resultaten en het ontwerp voor een systematische saneringsaanpak op regionale schaal in Willebroek. De experten van TAUW zijn ook betrokken bij de implementatie van de innovatieve saneringstechnieken door hun ervaring in het begeleiden van ex-situ en in-situ saneringen.
Als beheerder van de site heeft de Provincie Antwerpen (PA) uitgebreide kennis over de planten, fauna en schimmels van de site in Willebroek, alsook van haar bezoekers. PA speelt met haar uitgebreid netwerk een belangrijke rol in de communicatie over het project. Zij heeft ervaring met het beheer van de historische vervuiling van de sites en draagt bij tot de evaluatie van de pilootprojecten en de communicatie naar bewoners en bezoekers.  Als partner in het EU-Interreg programma 'Otter over de grens' met partners in Vlaanderen en Nederland, wordt speciale aandacht besteed aan kruisbestuiving tussen de twee projecten.
De afdeling ECOSPHERE van de Universiteit Antwerpen (UA - BE) heeft uitgebreide kennis en expertise over zowel aquatische als terrestrische ecosystemen. Het onderzoek richt zich op het verwerven van fundamentele en toegepaste kennis om beslissingen rond milieubeheer te ondersteunen. ECOSPERE bestudeert het relatieve belang van verschillende blootstellingsroutes en de effecten van milieuomstandigheden op de biobeschikbaarheid, accumulatie en toxiciteit van opkomende anorganische (metalen) en organische polluenten, waaronder PFAS. ECOSPHERE draagt bij aan o.a. het bemonsteren en analyseren van de biota stalen voor het basismonitoringplan, voor de verspreiding van PFAS in het gebied en in de terrestrische en aquatische voedselketen, en voor fytoremediatie. 
logo partners