Duurzaam voorraadbeheer van stortplaatsen

Beslissingsondersteunende tools

Flaminco, Cedalion, Orion, Ontol


Flaminco

Flaminco (Flanders Landfill Mining, Challenges and Opportunities) is een  beslissingsondersteunend model waarmee het ELFM-potentieel en de milieuprioritering van stortplaatsen bepaald wordt. Hiervoor werd een scoresysteem uitgewerkt per doelstelling en per criterium. De versie Flaminco 1.0 werd in 2013 operationeel. Volgende zeven criteria worden hiervoor als relevant beschouwd:
  • het type stortplaats;
  • het tijdstip van storten;
  • het volume stortmateriaal;
  • de ligging van de stortplaats, i.e. het landgebruik;
  • de afstand van de stortplaats tot ontsluiting;
  • de nabijheid van andere stortplaatsen;
  • de noodzaak tot bodemsanering.
De verschillende stortplaatsen worden met behulp van bepaalde wegingsfactoren gerangschikt naar de verschillende aspecten rond ELFM: waste to materials (WtM), waste to energy (WtE), waste to land (WtL) en Resource Management – intermediaire opslag (RM). Op deze manier worden prioriteiten bepaald om verder onderzoek te organiseren.

Cedalion

Binnen het Duurzaam Voorraadbeheer van Stortplaatsen worden verschillende valorisatiestrategieën overwogen. Een keuze maken tussen deze strategieën ligt niet altijd voor de hand. Daarom werd er in het RAWFILL een tweeledig beslissingsondersteunend model uitgewerkt onder de naam ‘Cedalion’ en ‘Orion’. De Cedalion-toepassing is een doorgedreven verbetering van het Flaminco model en dient voor een eerste, zeer eenvoudige screening van de stortplaatsen op hun potentieel binnen 4 verschillende scenario’s: 
  • Valoriseren van materiaal 
  • Valoriseren van energie 
  • Valoriseren van ruimte 
  • Interim gebruik

Orion

Stortplaatsen die in Cedalion een hoog potentieel kennen voor een bepaald scenario, worden doorverwezen naar het Orion platform, waarin verschillende reeds bestaande toepassingen verzameld werden. Elk van deze toepassingen heeft zijn eigen sterktes en zwaktes, maar een gecombineerd gebruik zal het beste resultaat opleveren. Orion is een complexere toepassing waar meer gedetailleerde informatie nodig is en die enig oordeel van experts vereist. De Orion-tool bestaat uit twee verschillende delen, het Orion dashboard en de roadmap. Het Orion dashboard bevat verschillende modellen en tools die gebruikt kunnen worden bij het nemen van beslissingen over de valorisatie en herontwikkeling van een stortplaats. De roadmap van Orion leidt de gebruiker daarentegen naar de meest relevante tools in functie van het potentieel van de stortplaats, door vragen te stellen om de haalbaarheid van een eventueel ELFM- of herontwikkelingsproject van een stortplaats te evalueren

Ontol

In het Orion platform stelt de OVAM, in samenwerking met de Technische Universiteit Wenen, de toepassing OnToL centraal. Daarin wordt de methodiek van het beoordelingsmodel van de United Nations Framework Classification for Resources (UNFC) toegepast, een classificatiesysteem dat gebruikt kan worden in de circulaire economie. Het werd door de UN in 2018 ingevoerd om de antropogene voorraden naar hun mogelijke ontginning in te delen. Dit UN-classificatiesysteem is gebaseerd op het onderzoek van de TU Wenen. OnToL zelf is een beslissingsondersteunend model dat de economische en ecologische meerwaarde van Landfill Mining projecten onderzoekt. Op basis van de karakteristieken van het stortlichaam en de omgeving geeft Ontol inzicht in de kosten, opbrengsten en milieuwinsten van een mogelijk ontginningsproject. Daarnaast wordt eveneens de klimaatimpact berekend. Partners uit de Interregs COCOON en RAWFILL werden betrokken bij de testversie en leverden zo een bijkomend klankbord.

Team lokale en bovenlokale besturen

Hebt u een vraag voor dit team? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid