Sorteren, inzamelen en verwerken van bouw- en sloopafval

Bouw- en sloopafval voor particulieren

Algemeen geldt dat de verschillende soorten afval die ontstaan tijdens het bouw- en sloopproces gescheiden moeten ingezameld worden. Op die manier kunnen deze maximaal gerecycleerd of hergebruikt worden. 

Voor kleine hoeveelheden bouw- en sloopafval kan u terecht bij het recyclagepark van uw gemeente. Indien u grotere hoeveelheden bouw- en sloopafval heeft, kan u best contact opnemen met een geregistreerde private afvalinzamelaar voor bouw- en sloopafval. 

Recyclagepark

Een recyclagepark is een plaats waar u, als particulier, terecht kunt met heel veel verschillende soorten huishoudelijk afval. Bouw- en sloopafval zoals puin, asbestcement houdende afvalstoffen, recycleerbare harde kunststoffen, hout en metaal moeten gescheiden van elkaar worden aangeboden op het recyclagepark.  

Gemeentes kunnen bijzondere eisen opleggen. Informeer u daarom eerst met welke afvalstoffen u terecht kunt bij uw recyclagepark en welke fracties van het bouw- en sloopafval aanvaard worden. Op de website van uw gemeentelijk recyclagepark kan u nagaan of er kosten zijn verbonden aan bepaalde afvalfracties.  

Ter plaatse kan de parkwachter u helpen waar u de meegebrachte afvalstoffen mag deponeren. Op deze manier worden de materialen selectief ingezameld en kunnen ze later, al dan niet na een voorafgaande bewerking, worden hergebruikt als grondstof.  

 

IHM 

U kunt beroep doen op een IHM (Inzamelaar, Handelaar of Makelaar ) wanneer u grotere hoeveelheden bouwafval heeft.  

De IHM dient u te informeren welke fracties uit bouw- en sloopafval gescheiden moeten worden aan de bron, en welke fracties een gemengde container bouw- en sloopafval al dan niet mag bevatten. Waar mogelijk primeert gescheiden inzameling aan de bron.  

Team bouw

Hebt u een vraag voor dit team? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid