Dakafval ('roofing') kan teer bevatten. Dit maakt een groot verschil bij de recyclage ervan. In het verleden was dakafval vooral teerhoudend. Dakbedekkingen op basis van teer worden al geruime tijd niet meer geproduceerd. 

 

Teerhoudend of niet ? 

Teerhoudend dakafval is gemaakt op basis van steenkooldestillatie, teervrij dakafval (ook bitumineus dakafval genoemd) op basis van aardoliedestillatie. Teerhoudend dakafval mag niet meer hergebruikt worden. Het bevat immers polyaromatische koolwaterstoffen ('PAK's'), die bij langdurig contact schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. 

In praktijk zal het onderscheid niet altijd zwart-wit zijn. Bij dakwerken wordt immers vaak een nieuwe laag bovenop een oudere geplaatst. Vroeg of laat moet toch het geheel verwijderd worden wat dan een mengsel is van meerdere, vaak verkleefde lagen met verschillende samenstellingen. Deze lagen zijn vaak moeilijk van elkaar te scheiden. Vooral de oudere lagen kunnen teerhoudend zijn. 
 
Ook andere residu's zoals hout- en isolatieresten, schroeven e.d. bemoeilijken de recyclage. 
De economische haalbaarheid van recyclage hangt ook af van de aardolieprijs en dus de prijs voor nieuw dakbitumen. 

Teerhoudend herkennen 

Teerhoudend dakafval kan men als volgt onderscheiden van teervrij: 

  • teerhoudend is vaak broos, teervrij is taaier en is dan ook moeilijker te snijden; 

  • teerhoudend is vaak glimmend en bevat vaak moeilijk te verwijderen grind; 

  • teervrij is vaak verkleefd aan isolatieresten, teerhoudend zal eerder los op het dak liggen; 

  • teerhoudend heeft een indringende geur, teervrij ruikt 'zoeter'; 

  • teervrij werd gebruikt vanaf 1975, teerhoudend tot ongeveer 1980; 

  • het stof van teerhoudend dakafval irriteert de huid. 

Het onderscheid tussen teervrij en teerhoudend dakafval kan ook gebeuren via een spuitbusteertest of PAK-test, een zogenaamde "PAK-marker". 

Inzamelsysteem 

Een aantal afvalverwerkers zamelt dakbitumenafval in en wordt vervolgens verwerkt tot herbruikbare granulaten.  

Op sommige containerparken kunt u als particulier dakbitumenafval afgeven. Kleine zelfstandigen actief in het bekleden van daken met dakbitumen kunnen vaak ook terecht (mits contact opnemen met de gemeente) op het containerpark. Indien dit niet mogelijk is kan u voor beperkte hoeveelheden best een containerdienst contacteren om de afvalstoffen te komen laten ophalen. Bij grotere hoeveelheden, die o.a. kunnen vrijkomen bij sloop- of renovatiewerken, kan u vanaf nu ook rechstreeks terecht bij de producent van nieuwe dakbitumen in België (Derbigum). In de recyclage-installaties van Derbigum wordt buiten intern productieafval nu ook extern ingezameld afval van dakbitume dakbanen verwerkt. Het dakbitumenafval wordt, via hun 'No-Roof-to-waste'-concept, na verwerking opnieuw ingezet in de productie van nieuwe dakbitumen dakbanen. Het bedrijf is daarbij continu op zoek naar voornamelijk dakbitumafval dat zo veel mogelijk aan de bron kan ingezameld worden. Hiervoor kan rechtstreeks contact opgenomen worden via recyclage@derbigum.com 

De sector voerde samen met de Vlaamse overheid in 2011 een haalbaarheidsstudie uit voor de uitbouw van een Vlaams inzamel- en verwerkingssysteem. Als voornaamste knelpunt voor recyclage kwam naar voor dat er vooral aan de bron het dakbitumen selectief moet afgescheiden worden. Hiervoor kan u dus terecht bij een bedrijf zoals Derbigum. Indien recyclage finaal geen optie is is verbranding in een vergunde wervelbed- of draaitrommeloven een mogelijk alternatief voor recyclage. Ook recyclage in asfalttoepassingen wordt onderzocht.
 

Materiaaleisen voor recyclage 

Het dakbitumenafval wordt bij voorkeur zo veel mogelijk aan de bron gescheiden ingezameld en : 

  • moet volledig teervrij en asbestvrij zijn; 

  • is bij voorkeur reeds grof vermalen (stukken van max.1 m²); 

  • is vrij van hout, stenen, kunststoffen zoals PVC (behalve fijne wapeningsvezels) en andere organische resten; 

  • is vrij van aanklevende isolatie; 

  • bevat zo weinig mogelijk metalen. 

 

Gebruiksmogelijkheden 

Samengevat kan dakbitumenafval (teervrij dakafval) gebruikt worden bij de productie van nieuwe bitumineuze dakbedekkingen of bij de productie van asfalt voor de wegenbouw. Niet meer recycleerbaar dakbitumenafval kan verbrand worden in een vergunde installatie. 

Teerhoudend dakafval mag niet meer hergebruikt worden. Het afval moet verbrand of eventueel gestort worden. 

Team bouw