Ga terug

Aan de slag met herbruikbaar cateringmateriaal

Nieuwsbericht · Apr 20, 2022 12:00:00 PM
herbuikbare beker op festival

Sinds 1 januari 2022 is het verboden voor Vlaamse gemeenten, provincies en andere overheden om wegwerpcateringmateriaal te gebruiken wanneer ze bereide voedingsmiddelen serveren. In de plaats wordt ingezet op herbruikbare recipiënten. Dat geldt zowel voor hun eigen werking als voor evenementen die ze organiseren. Denk bijvoorbeeld aan broodjes op de gemeenteraad of de catering van een nieuwjaarsreceptie. 

Duidelijke informatie

Ook leveranciers moeten van die nieuwe wetgeving op de hoogte zijn. Dankzij de verduidelijkende informatie van de OVAM kunnen lokale besturen hun leveranciers correct informeren over de te volgen regelgeving. Is er twijfel of de wetgeving al dan niet van toepassing is of wilt u een duidelijk overzicht van de nieuwe regels, raadpleeg dan het interpretatiedocument en de beslissingsbomen.

Tips en voorbeelden

Het is belangrijk dat overheden en lokale besturen in nauw overleg met hun leveranciers afspraken maken, rekening houdend met elkaars wensen en mogelijkheden. De volgende tips helpen u op weg. 

  • Kies voor een aangepast logistiek en retoursysteem op maat van uw vraag en aanbod. Meer info over mogelijke systemen vindt u op de OVAM ‘Aan de slag’-pagina
  • Kies voor herbruikbare bulk- en grootverpakkingen in plaats van individuele verpakkingen. Broodjes kunnen bijvoorbeeld aangeboden worden op een herbruikbare schaal of in een herbruikbare bak met deksel. 
  • De betrokken overheid kan ook zelf de recipiënten aanbieden, die de leverancier dan telkens opnieuw kan gebruiken. 
  • Er lopen al veel proefprojecten bij handelaars die take-away aanbieden in herbruikbaar cateringmateriaal. Bijvoorbeeld: de stad Tielt startte een circulair systeem op van duurzame, herbruikbare verpakkingen van voedingsmiddelen. Meer voorbeelden vindt u op de Doeners pagina van Vlaanderen Circulair. Laat u inspireren!
  • Ook voor evenementen zijn er al veel goede voorbeelden met herbruikbaar eetgerei. Op de OVAM-website groenevent.be vindt u inspirerende voorbeelden en praktische tips. 
  • Hoewel de markt nog in volle ontwikkeling is, professionaliseert het aanbod snel met verschillende opties, van verhuur tot volledige ontzorging met retoursysteem en afwasservice. Op ovam.vlaanderen.be vindt u een overzicht van de professionele leveranciers in Vlaanderen en allerhande nuttige informatie en documenten.

Meer info

Hebt u via de hierboven vermelde links het antwoord op uw vragen niet gevonden, neem dan contact op met de OVAM via groenevent@ovam.be

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140