Afgedankte voertuigen: zo zit het met de regels en de controles

In Vlaanderen wordt streng toegezien op de manier waarop we omgaan met afgedankte voertuigen. Verschillende instanties werken hiervoor samen: de OVAM, de Omgevingsinspectie, lokale toezichthouders en de federale en lokale politie. Een samenwerking die loont want ze zorgt ervoor dat de regels beter nageleefd worden.
Waarom is handhaving nodig?
Helaas worden afgedankte voertuigen nog te vaak op de verkeerde manier behandeld. Ze worden bijvoorbeeld verkocht als tweedehandsvoertuig aan de hoogste bieder, zelfs als dat geen erkend centrum is. Als een voertuig afgedankt is, moet het verplicht naar een erkend centrum voor een correcte en milieuvriendelijke verwerking.
Ook tijdelijke opslag zonder vergunning, of op een onverharde ondergrond, komt vaak voor. Dat kan leiden tot bodem- en watervervuiling. En afgedankte voertuigen demonteren zonder eerst de schadelijke stoffen te verwijderen (depollutie), veroorzaakt niet alleen milieuverontreiniging, maar bemoeilijkt ook het recyclageproces.
Hoe vaak wordt er gecontroleerd?
In 2024 voerde de OVAM 58 controles uit. Vaak gebeurde dat op vraag van lokale besturen of politie. De controles vonden plaats bij garages, schroothandels, slopers en ook bij particulieren. Bij 57% van de controles werden overtredingen vastgesteld. Dankzij deze gezamenlijke aanpak worden veel terreinen opgeruimd en gaan de afgedankte voertuigen alsnog naar een erkend centrum.
Ook overheden moeten hun rol spelen
Overheidsdiensten hebben zelf ook voertuigen in beheer. Denk aan oude dienstvoertuigen, achtergelaten wagens of inbeslaggenomen voertuigen. Als die voertuigen in slechte staat zijn of al twee jaar niet gekeurd werden, moeten ze als afgedankt beschouwd worden. Ook overheidsdiensten zijn dus verplicht om die voertuigen in te leveren bij erkende centra, in plaats van ze zomaar te verkopen.
Sommige diensten nemen zelfs extra maatregelen. Zo heeft de Vlaamse overheid beslist dat ook voertuigen die te vervuilend zijn – zelfs al zijn ze nog bruikbaar – uit circulatie moeten. Benzinewagens van euronorm 2 of lager en dieselwagens van euronorm 4 of lager worden daardoor systematisch ingeleverd bij uitdienst name. Zo wil men vermijden dat die wagens elders alsnog CO₂-uitstoot veroorzaken. Ook enkele steden volgen dit voorbeeld voor hun eigen gemeentelijke voertuigen.
Meer weten?
Wilt u nagaan of u in regel bent? Op de website van de OVAM vindt u alle info over afgedankte en gevonden voertuigen:
Team pers & communicatie
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015284140