Ga terug

Asbestattest: ministeriële besluiten ondertekend en opleidingen van start

Nieuwsbericht · Apr 20, 2022 3:44:00 PM
illustratie verkoop woning

Op 1 april 2022 heeft minister van Omgeving Zuhal Demir de drie ministeriële besluiten ondertekend om het asbestattest van start te laten gaan: het inspectieprotocol asbestinventarisatie, het certificatiereglement asbest en het retributiereglement. Zodra die ministeriële besluiten in het Belgisch Staatsblad verschijnen, treedt het asbestattest in werking. Die publicatie verwachten we in de loop van de komende dagen.

De verplichting om een asbestattest te hebben bij de verkoop van een pand zal zeven maanden later ingaan, dus verwacht eind november 2022. Vanaf dan moet er een asbestattest beschikbaar zijn op het ogenblik van de ondertekening van de onderhandse akte (compromis) of van de verkoopovereenkomst. 

Vanaf de zomer krijgen de gecertificeerde asbestdeskundigen inventarisatie toegang tot de databank asbestinventarisatie van de OVAM. Dan kunnen ze starten met de asbestinventarisaties voor de asbestattesten. 

Verplichte opleiding 

Om gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie te worden, moet je een verplichte opleiding volgen. Nu de tekst van het inspectieprotocol vastligt, kunnen die opleidingen echt starten. 

Het aantal inschrijvingen zit in stijgende lijn: we tellen er al meer dan vierhonderd bij de verschillende opleidingscentra. Er is dus geen gebrek aan interesse. Toch moet dat cijfer nog omhoog. Want ook de deskundigen die de sloopopvolgingsplannen opstellen, moeten in de toekomst gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie zijn. 

Erkenning certificatie-instellingen

Alleen een erkende certificatie-instelling kan de verplichte opleiding aanbieden (in samenwerking met opleidingsinstellingen). De erkenning kan pas na de publicatie van de ministeriële besluiten afgeleverd worden. Voorlopig zijn er dus nog geen erkende instellingen. U kan nu wel al een opleiding volgen. Opleidingen die gestart zijn in de drie maanden voorafgaand aan het afleveren van de eerste erkenning, kunnen achteraf door de erkende certificatie-instelling als gelijkwaardig aan de verplichte opleiding aanvaard worden. 

Van zodra de eerste certificatie-instelling erkend is, kunnen de nog niet erkende certificatie-instellingen geen nieuwe opleidingen meer starten. Ze kunnen pas nieuwe opleidingen organiseren van zodra ze ook erkend zijn. De lopende opleidingen kunnen wel volledig afgewerkt worden. 

Asbestcampagne 

Om Vlaanderen warm te maken voor het aankomende attest, lanceerde de OVAM op 11 april een straffe campagne. Ondertussen hebt u misschien al één van onze eerlijke huizen zien verschijnen op Facebook of Instagram? 

Blijf op de hoogte over de datum van de publicatie van de ministeriële besluiten, de erkenning van de certificatie-instellingen en de exacte datum van de verplichting via onze website
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140