Ga terug

Cijfers over verbranden en storten van afval in Vlaanderen bevestigen: ‘Minder huishoudelijk restafval, maar meer bedrijfsrestafval naar verbranding’

Nieuwsbericht · Jul 4, 2022 11:57:00 AM
Rapport ‘Tarieven en capaciteiten (T&C) en milieuheffingen’

De OVAM publiceerde vandaag het rapport ‘Tarieven en capaciteiten (T&C) en milieuheffingen’. Dat rapport brengt de hoeveelheden gestorte en verbrande afvalstoffen nauwgezet in kaart. 


In 2021 is ruim 10 % meer afval gestort en verbrand in Vlaanderen dan in 2020.  Deze stijging is voor een groot deel te verklaren door de sterke toename van de hoeveelheid projectgebonden stromen die gestort werden. Het gaat dan concreet om asbestafval (door de versnelde asbestafbouw in Vlaanderen), afval van bodemsaneringsprojecten en bagger- en ruimingsspecie.
Maar er werd voor het tweede jaar op rij ook beduidend meer bedrijfsrestafval verbrand. In 2021 gaat het om 10 % meer dan in 2020. De hoeveelheid verbrand huishoudelijk afval daalde wel t.o.v. 2020, maar ligt nog steeds 5 % hoger dan de hoeveelheid in het pre-coronajaar 2019. 


Vlaanderen wil de hoeveelheden afval die verbrand of gestort worden verder afbouwen. De reductie van de hoeveelheid verbrand bedrijfsrestafval en dus extra aandacht voor sorteren en selectieve inzameling bij bedrijven vraagt extra inspanningen.

Lees het volledige persbericht
 

Woordvoerder

Jan Verheyen

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140