Ga terug

Herbruikbare bekers en retoursysteem vanaf 15 juni verplicht op evenementen

Nieuwsbericht · Jun 8, 2023 11:40:00 AM
herbruikbare beker

Wegwerpdrankrecipiënten zoals blikjes, petflesjes, brikjes en eenmalig glas zijn al sinds 2020 verboden op overheidsevenementen. Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik op álle evenementen in Vlaanderen verboden. Alleen petflessen en blikjes zijn nog toegestaan, als de organisator kan aantonen dat minstens 95 % wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 zijn ook die recipiënten verboden. 

Daarnaast zijn organisatoren sinds 3 juni 2023 verplicht om voor herbruikbaar drink- en eetgerei een inzamelsysteem te voorzien dat 90 % retour voor hergebruik garandeert.

Minder afval 

De Vlaamse Regering richt zich met de verstrenging van de regelgeving in de eerste plaats op afvalpreventie. Het beleid stimuleert een daling van het materialengebruik en de overgang naar een meer circulaire economie. De maatregelen beantwoorden ook aan de vereisten van de Europese single-use plastics-regelgeving, die als doel heeft om de hoeveelheid kunststof drinkbekers en voedselrecipiënten te verminderen. 

Een verplicht inzamelsysteem zorgt ervoor dat herbruikbare recipiënten daadwerkelijk in roulatie blijven om de milieuwinst te garanderen. Onderzoek wijst immers uit dat hergebruik altijd milieuvriendelijker is op voorwaarde dat er voldoende hergebruikscycli gerealiseerd worden. 


Meer info

De aangepaste wetgeving is terug te vinden op de OVAM-website. U vindt er ook praktische informatie om aan de slag te gaan met herbruikbare bekers en herbruikbaar cateringmateriaal.
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140