Nieuwe handleiding focust op natuurgebaseerde oplossingen voor beheer van bodemverontreiniging
Na een sanering kan er restverontreiniging in de bodem achterblijven. Bij diffuse verontreiniging is de bron van verontreiniging vaak niet gekend of zeer verspreid aanwezig. Ook bij onthardingsprojecten kunt u geconfronteerd worden met bodemverontreiniging.
Natuurgebaseerde oplossingen, zoals fytoremediatie, maken gebruik van de kracht van natuurlijke processen om bijvoorbeeld bodemverontreiniging duurzaam aan te pakken. Door natuurgebaseerde oplossingen slim in te zetten, versterken we het zelfreinigend vermogen van de bodem en dragen we bij aan het herstel van de bodemfuncties, zoals waterzuivering en opslag van koolstof. Daarnaast bieden natuurgebaseerde oplossingen een grote waaier aan voordelen, van een lager energieverbruik tot een grotere veerkracht in de strijd tegen de klimaatverandering.
De laatste jaren is de kennis over deze technieken sterk gegroeid. Arcadis en de OVAM bundelden die kennis in een praktische handleiding voor lokale besturen, projectontwikkelaars, groenbeheerders, landschaps- en tuinarchitecten en bodemsaneringsdeskundigen.
Aan de slag met natuurgebaseerde oplossingen
Op basis van de beschikbare informatie op de specifieke plek, gidst een handige beslisboom de geïnteresseerde gebruiker stap voor stap verder. Vervolgens ziet u de geschikte technieken voor uw specifieke situatie. In de technische fiches vindt u een beschrijving van de verschillende uitvoeringsmogelijkheden en meer gedetailleerde informatie. Inspiratie vindt u in enkele voorbeelden van veelvoorkomende situaties, zoals een wegberm en een speeltuin.
Deskundige ondersteuning
De handleiding biedt basisinformatie om natuurgebaseerde oplossingen toe te passen. In de praktijk zal er soms bijkomende ondersteuning nodig zijn van een deskundige. Om de potentiële gebruikers van deze technieken te ondersteunen, werkt de OVAM aan een opdrachtencentrale.
Download de handleiding
U vindt de handleiding op onze website. Ze zal ook samen met de richtlijnen voor ontharding voorgesteld worden op een workshop van het Ecosysteemdienstenforum op 20 oktober 2022.
Dit document kwam tot stand met de hulp van verschillende mensen en organisaties (zie ook de Europese projecten RESANAT en Life NARMENA) die wij nog eens nadrukkelijk willen bedanken voor hun waardevolle bijdrage.
Team pers & communicatie
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015284140