Ga terug

OVAM zet deuren van saneringswerf open

Nieuwsbericht · Jul 10, 2023 11:18:00 AM
Saneringswerf Electra Mortsel

In het voorjaar van 2023 startte de aannemer HMVT in opdracht van de OVAM met de bodemsaneringswerken van de voormalige droogkuissite Electra, gelegen aan de Statielei in Mortsel. Tijdens de exploitatie van de droogkuis is er een grond- en grondwaterverontreiniging ontstaan met VOCl. Dit zijn vluchtige organische chloorverbindingen die gebruikt werden als ontvetter in het droogkuisproces. De bodemverontreiniging zorgde voor te hoge concentraties in de binnenlucht in gebouwen in de omgeving, waardoor een sanering van het terrein noodzakelijk is.

Een thermische sanering bleek hier de beste techniek te zijn. Door de bodem te verhitten tot een temperatuur van ongeveer 95°C zal de verontreiniging vrijkomen van de bodemdeeltjes. Daarna wordt de verontreiniging via de bodemlucht onttrokken en gecontroleerd opgevangen. De volledige sanering zal ongeveer één jaar duren.

Omdat de sanering impact heeft op de tuinen van de omwonenden, is het belangrijk om open en op regelmatige basis met hen te communiceren. Op vrijdag 23 juni nodigden we de omwonenden en belanghebbenden uit voor een bezoek aan de werf, waarbij we de voorbereidingen van deze uitzonderlijke en technische saneringstechniek konden toelichten en laten zien. Van zodra de thermische sanering opstart, mag er niemand meer op het terrein omwille van veiligheidsmaatregelen. 

Meer info over de sanering
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140