Ga terug

PLASTFLOW-project evalueert zwerfvuilstroom van Schelde naar Noordzee

Nieuwsbericht · Jun 18, 2024 4:40:00 PM
Cmartlife-project Plastflow

Aangespoeld zwerfvuil en plastic afval in onze wateren hebben een negatieve impact op het milieu, daar is geen twijfel over. Ook economisch zijn er gevolgen: de herstellende waarde van natuurlijke ecosystemen neemt af en de kosten van schoonmaaktaken nemen toe.

Meten is weten

Met het PLASTFLOW-project, dat in mei 2024 van start is gegaan, willen onderzoekers het zwerfvuil en plastic afval in het Schelde-estuarium meten en er de gebieden met een ophoping van zwerfvuil in kaart brengen. Een bijzonder aandachtspunt in dit project is het verlies van industriële plastic pellets. Dat zijn stukjes plastic, qua afmeting te vergelijken met linzen, die dienen als grondstof voor de productie van allerlei kunststof toepassingen.

De resultaten van dit onderzoek zullen nieuwe inzichten en beleidsaanbevelingen opleveren, die zich in het bijzonder richten op de vermindering van de instroom van plastic zwerfvuil in het mariene milieu. 

Ruime expertise

Experten van het Vlaams Marien Instituut (VLIZ), UAntwerpen, UGent, KU Leuven, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en International Marine and Dredging Consultants (IMDC) werken hiervoor samen aan de follow-upmetingen in het kader van Doelstelling 9 van het Vlaams Actieplan Marien Zwerfvuil. Omdat niet alle locaties in het Schelde-estuarium even gemakkelijk toegankelijk zijn, wordt ook gewerkt met dronebeelden.

Dit project wordt gefinancierd door de OVAM, in het kader van het Cmartlife-project LIFE19 IPE/BE/000008 actie ‘D2 – Plastic flux monitor’. Het Cmartlife-project ontvangt steun van het LIFE-programma van de Europese Unie. 

Meer info over het project vindt u op https://ovam.vlaanderen.be/cmartlife
 

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140