Voedselverlies blog - Zo kan uw gezin zijn steentje bijdragen aan een duurzaam voedselbeheer!
Gezinnen gooien jaarlijks 369 euro aan voedsel weg. Elk gezin kan het verschil maken!
Voedselverlies is een belangrijk ecologisch, economisch en ethisch probleem. In Vlaanderen was er tijdens de afgelopen meetperiode 883.740 ton aan voedselverlies, waarvan een vierde afkomstig is van de Vlaamse huishoudens. 175.498 ton (!) aan voedsel wordt niet geconsumeerd (schillen en resten van planten tellen niet mee in deze berekening). Dat is elke maand het gewicht van zes keer het Atomium. Zo blijkt uit de Monitoring Voedselverlies.
Waarom moeten we ons zorgen maken over voedselverlies?
Voedselverlies is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee: een gemiddeld Vlaams gezin gooit zo’n 369 euro aan voedsel weg: twee tot drie volle winkelkarren.
Een gezin kan heel wat doen met 369 euro, zoals:
- 19 keer naar de Belgische frituur voor een gezinsbestelling;
- Met een persoon gaan eten in driesterren-restaurant;
- Drie keer naar een pretpark met het hele gezin.
Bovendien is het ook een belangrijk ecologisch, economisch en ethisch probleem:
- Voedselverlies heeft een negatieve impact op het milieu
Het kost energie, water en andere natuurlijke hulpbronnen om voedsel te produceren. Wanneer voedsel wordt verspild, worden deze middelen ook verspild. Bovendien heeft de emissie van broeikasgassen tijdens de productie, transport en afbraak van voedsel een negatieve impact op het milieu.
- Voedselverlies verhoogt de economische kosten
Voedselverlies verhoogt de kosten voor producenten, distributeurs en consumenten. Als er meer voedsel wordt geproduceerd dan nodig is, worden er ook meer middelen gebruikt en betaald voor bijvoorbeeld transport, opslag en afvalbeheer.
- Voedselverlies vermindert de voedselzekerheid en is ethisch gezien niet juist
In de wereld lijden nog steeds veel mensen aan honger. Het verminderen van voedselverlies kan helpen om meer voedsel beschikbaar te maken voor mensen die het nodig hebben.
Het probleem van de restafvalzak
Voedselverlies bij de gezinnen kan op twee manieren aangepakt worden: via preventie en het zoveel mogelijk gebruiken van voedsel, maar ook via valorisatie of het zo goed mogelijk selectief inzamelen van voedsel zodat er compost of dierenvoeder van gemaakt kan worden. Jammer genoeg belandt nog bijna 80 procent van het voedsel dat verloren gaat in Vlaanderen in de restafvalzak. Op die manier gaat voedsel, waar compost of dierenvoeder van gemaakt kan worden, toch naar de verbrandingsoven. Minder dan een vierde daarvan belandt op de composthoop of in de gft-container. Daarom zal OVAM vanaf 1 januari 2024 de selectieve gft inzamelplicht uitbreiden naar alle bedrijven en gezinnen.
Elk gezin kan écht een verschil maken!
Start vanaf vandaag al met de preventietips of doe mee aan selectieve inzameling en maak zo het verschil met je gezin. Dat kan aan de hand van deze zeven tips:
- Planning is key! Plan maaltijden en aankopen zorgvuldig en maak een boodschappenlijstje.
- Weet u niet wat u nog in huis hebt? Organiseer dan uw koelkast en voorraadkast.
- Wees een creatieve kok! Open de koelkast en kook met wat u kan vinden.
- Eten is soms langer goed dan u denkt. Kijk naar de houdbaarheidsdatum én gebruik uw zintuigen: ziet het er goed uit, ruikt het goed en smaakt het nog goed, dan is het wellicht ook nog goed.
- Word u snel in verleiding gebracht? Ga dan nooit winkelen met honger!
- Geen zin om te koken op zondag? Las dan een restjesdag in.
- Feestje? Koop genoeg, maar niet te veel. En verdeel de restjes onder de gasten als aandenken.
Meer weten? Ontdek dan onze whitepaper rond voedselverlies.
Team pers & communicatie
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015284140