Ga terug

Circulaire materialenverhalen: Producten met korte levensduur zorgen voor grote materiaalverliezen

Nieuwsbericht · Feb 17, 2020 11:30:00 AM
teaser nieuwsbericht circulair materialenverhaal

Producten met een korte omlooptijd, zoals aluminium in blikjes, zorgen voor grote verliezen aan kostbare materialen, ondanks een hoge inzamel- en recyclagegraad. Een blikje heeft een levensduur van enkele weken. Tijdens iedere cyclus – van productie tot consumptie en recyclage – gaat een deel aluminium verloren. Bijgevolg is er, zelfs bij een inzamel- en recyclagegraad van meer dan 95 %, op korte tijd een groot verlies aan aluminium. Na vier jaar gaat ongeveer 85 % van het gebruikte aluminium in blikjes verloren door het gecumuleerde verlies na elke levenscyclus.

Voorraad raakt uitgeput
Hoewel aluminium veel voorkomt in de aardkorst, is de technisch en economisch ontginbare aluminiumvoorrraad beperkt. Als het aluminiumgebruik aan het huidig tempo blijft stijgen, dan is tegen 2046 de helft van de huidige wereldvoorraad aluminium opgebruikt. Tegen 2067 is de wereldvoorraad volledig uitgeput.

Zo lossen we het op
Om de circulaire economie in Vlaanderen te ondersteunen, streeft de OVAM naar het duurzaam beheer van metalen (zoals aluminium) in consumptiegoederen. Om dat doel te bereiken, ijveren we voor een hoge grondstoffenefficiëntie in de industrie en voor een kleine materialenvoetafdruk van de Vlaamse consumptie. Daarom proberen we een beter inzicht te krijgen in het verlies van kostbare, eindige materialen uit onze economie.

Meer info

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140