Ga terug

Lierse leerlingen maken stripverhaal over circulaire economie

Nieuwsbericht · Apr 24, 2024 9:28:00 AM
Cover strip

Twee jaar lang hebben 160 Europese leerlingen gewerkt aan de strip. Het Sint-Gummaruscollege uit Lier had, in het kader van een project van Erasmus+, namelijk de hulp ingeroepen van scholen uit Aruba, Oostenrijk, Kroatië, Portugal en Spanje. 
 

Workshop met de EDUbox Duurzaamheid

De OVAM begeleidde de leerlingen om hen de principes bij te brengen van de circulaire economie, duurzaam gebruik van materialen en grondstoffen met focus op preventie en levensduurverlenging. Ook de gevolgen van de schaarste en onze afhankelijkheid van andere continenten voor de bevoorrading van kostbare grondstoffen en ons consumptiemodel werden benadrukt. Aan de hand van de EDUbox Duurzaamheid van de VRT (samen met talrijke partners waaronder de OVAM ontwikkeld) werd een interactieve workshop gegeven met parktijkvoorbeelden en oefeningen.

De digitale versie van de EDUBOX Duurzaamheid wordt gratis ter beschikking gesteld.


Single-use vermijden

Het stripboek, gemaakt voor en door tieners, wil ons bewuster maken van het wijdverspreide gebruik van single-use plastics en ons laten nadenken over hoe we plastic voor eenmalig gebruik kunnen vermijden. Daarnaast geeft het verhaal ook tips over hergebruik en recyclage. Het zijn elementen die sterk aanleunen bij de doelen van het EU-project Cmartlife, dat de OVAM zelf coördineert. Verantwoordelijken voor beide projecten werkten dan ook nauw samen.  Deze strip was een mooie kans voor beide EU-projecten om krachten te bundelen en samen te werken rond preventie en hergebruik.

Huur deze strip

Het stripverhaal zal vanaf september 2024 beschikbaar zijn in de Vlaamse scholen.
Bij Djapo vzw kunt u een bijhorend lessenpakket downloaden. Via studieshop.be zullen leraars Engels de strip kunnen lenen via een huurboeksysteem. De ‘herbruikbare’ strip is helemaal in lijn met het Rethink single-use-principe.


Als les- of vorminggever zelf aan de slag gaan met de thema’s preventie, circulaire economie en duurzaam materialengebruik? Inspiratie vindt u op: 

Meer over het Erasmus+ project: 
Home | Deplastifytheplanet  

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140