Ga terug

O.666 redt 3000 kg afval met circulaire gevelrenovatie in Oostende

Nieuwsbericht · Feb 16, 2024 3:00:00 PM
Gevel O.666 Oostende

Het terrein van de voormalige North Sea Bunkers aan de Hendrik Baelskaai 27 in Oostende heeft de laatste jaren een hele metamorfose ondergaan: van blackfield naar cocreatieplek en proeftuin voor circulaire economie en maatschappelijk ondernemen. Het doet de bezoeker nadenken over een mooiere inclusievere en ecologische toekomst.

Het keerpunt kwam er toen de OVAM het pand voor een symbolische euro kocht in 2013. Het terrein was zo zwaar verontreinigd dat niemand de sanering en herontwikkeling op zich wou nemen. De laatste fase van de bodemsanering wordt in het voorjaar van 2024 gerealiseerd op het aanpalende terrein, gelijktijdig met de bouw van het appartementencomplex. 

Renovatie met hergebruik van materialen

Bij de renovatie van het pand zelf – dat vroeger dienstdeed als visserijcoöperatie en daarna brandstoffendepot – zette de sociale circulaire hub O.666 in op zoveel mogelijk hergebruik van materialen. Voor de gevelrenovatie werd ook gestreefd naar een zo circulair mogelijke oplossing. 
In totaal werd met het hele gevelproject 3210 kg afval hergebruikt. Voor de isolatie van het pand werd onder meer gewerkt met isolatiemateriaal van Foam Glass, geproduceerd met 100 % groene stroom en voor 66 % bestaande uit gerecycleerd glas. Voor de totale geveloppervlakte van 108 m² kon zo’n 451 kg glasafval, vooral uit de auto-industrie, hergebruikt worden. Voor de visuele afwerking werden tegels gebruikt die voor 100 % uit gerecupereerd pvc-afval bestaan. Alle tegels samen zijn goed voor in totaal 2759 kg afval. Daarmee klopt de teller van het hele renovatieproject af op 3210 kg afval dat niet op de afvalberg terechtkomt. 

Inzetten op participatie

Dat project kon afgerond worden dankzij de steun van Stad Oostende, de OVAM, Vlaanderen Circulair en vele Oostendenaren. Zowel Stad Oostende als de OVAM deden als eigenaars van het pand een investering om de renovatie van de gevel te kunnen voltooien. Voor de laatste 500 tegels werd ook een oproep gedaan naar de Oostendenaren, verwante organisaties en bedrijven om een tegel te doneren. Op het publieksmoment op 16 februari werd in het bijzijn van alle supporters de wall of fame onthuld: alle namen van donateurs staan op een kunstwerk dat een permanente plek krijgt in het gebouw. Leerlingen van de Oostendse school de Studio verzorgden de typografie en het ontwerp van dit kunstwerk. 

Korte film over O.666

Wilt u meer weten over de hub, haar geschiedenis en de troeven? Bekijk dan zeker dit filmpje. Het filmpje hoort bij een publicatie over lokale en regionale circulaire praktijkvoorbeelden en kwam tot stand met de steun van OMTRE, een Noorse circulaire bouwonderneming, en de medewerking van Stad Oostende, de OVAM en Vlaanderen Circulair. 

Meer info: https://ovam.vlaanderen.be/circulaire-hub-o.666

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140