Praktijkvoorbeelden

Circulaire hub O.666

O.666 is een circulaire hub, ondersteund door de Stad Oostende en de OVAM. Al enkele jaren functioneert de locatie aan de Hendrik Baelskaai als co-creatieplek en proeftuin voor circulaire economie en sociaal en maatschappelijk ondernemen. Tijdens de bodemsaneringswerken, uitgevoerd in opdracht van de OVAM, heeft O.666 het pand gerenoveerd.


O.666 zet in op sensibilisering: via co-creatieprojecten willen ze de burger doen reflecteren over een mooiere, inclusievere en ecologischere toekomst waarbij niemand uit de boot valt. Samen met Oostendse spelers als co-creatoren geeft O.666 vorm aan een uniek partnerschap en de organisatie van evenementen, workshops, acties en projecten die tot nadenken stemmen rond deze kernmissie. Netwerken, ontmoeten, verbinden, co-creëren en innoveren vormen de kern van de organisatie.

Circulaire gevel 

De renovatie van het gebouw werd met de grootste zorg voor hergebruik van materialen opgezet. Voor de gevelrenovatie, het sluitstuk van heel dit renovatietraject, werd gezocht naar een zo circulair mogelijke oplossing. In totaal werd met het hele gevelproject 3210 kg afval hergebruikt: voor de isolatie van het pand werd onder meer gewerkt met isolatiemateriaal van Foam Glass, geproduceerd met 100 % groene stroom en voor 66 % bestaande uit gerecycleerd glas. Voor de totale geveloppervlakte van 108m2 kon zo’n 451 kg glasafval, voornamelijk uit de auto-industrie, hergebruikt worden. Voor de visuele afwerking werd gekozen voor een tegel die voor 100 % uit gerecupereerd PVC-afval bestaat. Alle tegels samen zijn goed voor totaal 2759 kg afval, waarmee de teller van het hele renovatieproject op 3210 kg afval komt dat niet op de afvalberg terechtkomt. 

Overeenkomst OVAM-Oostende verzekert werking tot eind 2025

De OVAM, Stad Oostende en O.666 sloiten eerder al een nieuwe overeenkomst tot eind 2025 om dit unieke project een succesvolle toekomst te bieden. Het terrein van de voormalige Nort Sea Bunkers aan de Hendrik Baelskaai 27 was dermate verontreinigd dat er geen partijen geïnteresseerd waren om de sanering en de herontwikkeling op zich te nemen. Dergelijke terreinen worden zogenaamde ‘blackfields’ genoemd. Om de site toch een duurzame toekomst te geven, verwierf de OVAM het pand voor een symbolische euro in 2013. De laatste fase van de bodemsanering wordt in het voorjaar van 2024 gerealiseerd op het aanpalend terrein, gelijktijdig met de bouw van het appartementencomplex. Zo groeit de plek uit tot een voorbeeld en aanjager van wat een circulaire stad kan zijn.  Om de visie op het terrein te realiseren is samenwerking, inspiratie en een volgehouden focus nodig. Het netwerk van Vlaanderen Circulair voedde de ambities door binnen en buiten de regio verbindingen te leggen en het proces op te volgen. 

Korte film over O.666

Wilt u meer weten over de hub, haar geschiedenis en de troeven? Bekijk dan zeker dit filmpje. Het filmpje hoort bij een publicatie over lokale en regionale circulaire praktijkvoorbeelden en kwam tot stand met de steun van OMTRE, een Noorse circulaire bouwonderneming, en de medewerking van Stad Oostende, de OVAM en Vlaanderen Circulair. 

Bodembeheer