Nieuws
Nieuws
In de kijker: voedselverlies
Persberichten
In de kijker:
In de kijker - internationaal:
Meest gelezen nieuwsberichten
Video
OVAM.link
Podcast
In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.
In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.
In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.
In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.
De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In aflevering 4 van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen? Dat bespreken we samen met Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go. .
In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.
In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
In aflevering vier ligt de focus op het uitfaseren en vervangen van PFAS, want een PFAS-vrije samenleving is niet vanzelfsprekend. Joris Maes van Brandweer Zone Antwerpen en PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken staan stil bij de problematiek.
Op 31 december 2022 liep het mandaat van de PFAS-opdrachthouder af. Hoe kijkt hij terug op die opdracht? En welke conclusies legt hij voor aan de Vlaamse Regering? In aflevering vijf van de podcast legt Francesca Vanthielen deze vragen voor aan Karl Vrancken en de man die hem bij de Vlaamse overheid moet opvolgen als ‘PFAS-coördinator’: Hans Reynders.
Volg ons op sociale media:
Team pers & communicatie
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015284140