Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

Nieuws


Persberichten


In de kijker: voedselverlies


In de kijker:

Hoe kwitten op evenementen? 

Duurzaam materiaalgebruik
Responsive Image
Het festivalseizoen is begonnen! En dat gaat onvermijdelijk gepaard met frisse drankjes… in herbruikbare bekers. Tips, inspiratie en kant-en-klaar communicatiemateriaal om een KWITproof evenement te organiseren vindt u in de online toolbox.

>> Ga naar de toolbox 

Podcast Planeet Circul'air 

Gezonde grond
Responsive Image
Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.

>> Beluister de podcast

OVAM-rapport kunststofrecyclaten

Duurzaam materiaalgebruik
Responsive Image
Al zijn we ons veel bewuster van de negatieve gevolgen van de wegwerpcultuur, toch bleef de hoeveelheid eenmalige verpakkingen de
voorbije tien jaar toenemen. In 2020 ging het in België zelfs om een stijging van 4,6 %. Om verpakkingen te vermijden en aan te zetten tot hergebruik, komt er nu een herziening van de Europese verpakkingsrichtlijn. 

>> Lees meer

Meest gelezen nieuwsberichten

Handhaving asbestincidenten

Nieuwsbericht 23 mei 2023
Responsive Image
Een asbestincident in uw gemeente? De leidraad voor handhaving bij asbestincidenten kreeg begin dit jaar een update
>> Lees meer 

Gerecycleerd materiaal 

Nieuwsbericht 24 mei 2023
Responsive Image
Voor het eerst heeft de Europese Commissie regels opgesteld voor het berekenen van de hoeveelheid gerecycleerde inhoud in eenmalige kunststof drankflessen.

>> Lees meer 

Asbestveilige zorgvoorzieningen

Nieuwsbericht 24 mei 2023
Responsive Image
In heel wat gebouwen in Vlaanderen die werden gebouwd vóór 2001, komt asbest voor. Ook in onze zorgvoorzieningen. De OVAM lanceert nu een 2de oproep voor zorgvoorzieningen die hun gebouwen asbestveilig willen maken. Zorgvoorzieningen kunnen zich binnenkort aanmelden bij de OVAM voor ondersteuning.

>> Lees meer

Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 

OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
In aflevering vier ligt de focus op het uitfaseren en vervangen van PFAS, want een PFAS-vrije samenleving is niet vanzelfsprekend. Joris Maes van Brandweer Zone Antwerpen en PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken staan stil bij de problematiek.Op 31 december 2022 liep het mandaat van de PFAS-opdrachthouder af. Hoe kijkt hij terug op die opdracht? En welke conclusies legt hij voor aan de Vlaamse Regering? In aflevering vijf van de podcast legt Francesca Vanthielen deze vragen voor aan Karl Vrancken en de man die hem bij de Vlaamse overheid moet opvolgen als ‘PFAS-coördinator’: Hans Reynders.Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140