Ga terug

Verlenging aanmeldingsperiode versnelde afbouw asbest in de zorg

Nieuwsbericht · Oct 18, 2022 9:30:00 AM
Lege gang in ziekenhuis

In heel wat gebouwen in Vlaanderen die werden gebouwd vóór 2001, komt asbest voor. Ook in onze zorgvoorzieningen. De OVAM zet, samen met negen koepelorganisaties uit de zorg, de schouders onder de versnelde afbouw van asbest in de zorg. De aanmeldingsperiode om ondersteuning te vragen aan de OVAM is verlengd tot 29 oktober.

De Vlaamse Regering wil Vlaanderen tegen 2040 volledig ‘asbestveilig’ maken. Dat betekent dat er enkel nog asbesttoepassingen in goede staat in onze leefomgeving aanwezig mogen zijn en dat al het risicovolle asbest veilig is weggenomen en opgeborgen. 

Op 12 september 2022 ondertekende Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir het protocol asbestveilige zorgvoorzieningen. Met dit protocol wil de OVAM ondersteuning bieden voor asbestinventarisatie en versnelde asbestverwijdering in de zorgsector. Concreet kunnen zorgvoorzieningen zich aanmelden bij de OVAM voor de actualisatie of verfijning van hun asbestinventaris en of voor ondersteuning bij asbestverwijdering. 

Voorzieningen die zorg verlenen aan kinderen en jongvolwassenen kunnen genieten van het ondersteuningspercentage van 50 %, voor andere zorgvoorzieningen is het ondersteuningspercentage 35 %. Kinderen en jongvolwassenen zijn immers het meest kwetsbaar bij blootstelling aan asbest en lopen het meeste kans om op latere leeftijd asbestgerelateerde ziektes te ontwikkelen. 

Engagement van de sector 

De koepelorganisaties uit de zorg engageren zich om hun zorgvoorzieningen te stimuleren om effectief werk te maken van asbestafbouw, te beginnen met een asbestattest tegen 2029 in plaats van 2032.

Om meer zorgvoorzieningen de kans te geven zich aan te melden om beroep te doen op ondersteuning van de OVAM, werd de aanmeldingsperiode verlengd tot 29 oktober. Wil uw zorgvoorziening deze ondersteuning? Meld u dan hier aan.


Alle info over de ondersteuning voor de zorgsector vindt u hier

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140