Ga terug

Vlaamse kringloopcentra zijn succesverhaal

Nieuwsbericht · Oct 16, 2023 1:43:00 PM
Infografiek herwinnen van grondstoffen in 2022

De kringloopcentra in Vlaanderen zijn een waar succesverhaal. Ze hebben een unieke erkenning en exclusieve werking in vastgelegde regio, sinds eind de jaren 1990. Een integraal, sterk en uniek model in Vlaanderen en Europa met Vlaamse en lokale partners. Dat bewijzen de cijfers van 2022 opnieuw.

Vorig jaar werd 85 362 ton of 12,7 kg potentieel herbruikbare goederen per inwoner gered van de afvalberg. In gewicht zijn de belangrijkste productgroepen bij inzameling en verkoop in 2022 gelijklopend: 

  1. huisraad plus = vrije tijd, doe-het-zelf, boeken, multimedia en huisraad
  2. meubelen
  3. textiel.

De winkelverkoop was in totaal goed voor 40 385 ton of 6 kg hergebruik per inwoner. De 5.223 voltijdse medewerkers (VTE) zowel omkadering als doelgroepmedewerkers uit de sociale economie actief van inzameling tot verkoop hielpen dat resultaat te bereiken. Anno 2023 telt de sector 165 diverse winkels – van grote winkels tot boetieks – met een ruim of beperkt assortiment.

Met een stijging van 4 % in de inzameling ten opzichte van 2021, werd er meer hergebruik gehaald, met als topper textiel. Dat lag onder meer aan een betere kwaliteit en meer inzet op boetieks en diverse verkoopsvormen.

De doelstelling van 7 kg hergebruik per inwoner tegen 2022 werd niet behaald, maar de stijgende omzet van 74,8 miljoen (67 miljoen in 2021) en de 7 miljoen klanten demonstreren het succes van de kringloopcentra.

Samen sluiten we de kringloop

Alle burgers – en ook bedrijven – kunnen bijdragen aan duurzame consumptie, lokaal en sociaal hergebruik door herbruikbare goederen een tweede leven te schenken of tweedehands te kopen bij de kringloopwinkels in Vlaanderen. 

De grondstoffen en materialen van onverkochte of onverkoopbare producten worden hergebruikt voor nieuwe toepassingen en productie. Door materialen en kostbare grondstoffen lokaal te houden, zijn we minder afhankelijk van voorraden uit het buitenland en staan we economisch sterker. We sluiten de kringloop lokaal en zorgen samen voor een duurzame toekomst en een lokale circulaire economie.

De lokale besturen zijn sterke en belangrijke partners van de kringloopcentra en lokale circulaire en sociale economie. Ze ondersteunen met communicatie en sensibilisatie over duurzame consumptie en preventie naar de burgers toe en vergoeden de centra voor hun dienstverlening.

Maatwerkbedrijven – sociale economie - armoedebestrijding

Bij de opstart van de centra en structurering van de sector heeft de OVAM de link gelegd met sociale tewerkstelling. Hiervoor werd afgestemd met het departement Werk en Sociale Economie dat de maatwerkbedrijven subsidieert en erkent en het contingent aan doelgroepmedewerkers bepaalt. Sociale tewerkstelling en milieu/hergebruik zijn 2 basisdoelstellingen van de kringloopcentra in Vlaanderen. Het merendeel van de 27 erkende kringloopcentra zijn maatwerkbedrijven. Ze bieden kansen en werk aan kwetsbare mensen die moeilijk of niet op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. Ze krijgen vorming, begeleiding en opleiding om later terug door te stromen naar de reguliere economie. Zonder voldoende aantal en competente werkkrachten kan de kringloopsector onvoldoende groeien en meer hergebruik behalen.

De kringloopwinkels hanteren nog steeds lage prijzen, ondanks de inflatie en stijgende kosten. Armoedebestrijding is dan ook de derde doelstelling van de kringloopcentra.

De kringloopcentra investeren in nieuwe inzamel- en sorteersystemen en werken campagnes en acties uit om schenkers en kopers te motiveren en te belonen. 

De OVAM werkt samen met alle centra en één van de koepels van de maatwerkbedrijven, HERW!N. 

Dag van de Kring(loop)winkel

Op 21 oktober is het de Dag van de Kring(loop)winkel in alle centra en winkels van Vlaanderen. Iedereen is welkom om te snuisteren in het unieke aanbod of een leuke activiteit mee te pikken.

Meer info over de werking en acties van en voor de kringloopcentra en preventie:

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140