De eerste helft van 2024 stond grotendeels in het teken van het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De OVAM organiseerde of werkte mee aan tal van events, ik denk aan het World Circular Economy Forum, de workshop Kaderrichtlijn Afvalstoffen en de Belgische bodemweek met o.a. ENSOr 5 en het PFAS-event.
Ook in 2024 bleef de PFAS-aanpak een prioriteit voor de OVAM. We hebben ingezet op onderzoek om dit soort verontreiniging beter te kunnen doorgronden, samen met heel wat administraties uit ons eigen beleidsdomein en Departementen zoals Zorg en Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). Ik denk dat het heel belangrijk is dat we onze maatschappelijke rol hierin opnemen en bijvoorbeeld brandweerzones ondersteunen bij het werk dat zij moeten doen op vervuilde bodem. PFAS is misschien wel de meest besproken maar helaas niet de enige zorgwekkende stof. Net daarom is de oprichting van het Kenniscentrum voor Innovatieve Saneringstechnieken (KIS) een bijzondere mijlpaal geweest. Maar ook als je ziet hoeveel scholen, landbouwers, jeugdverenigingen,.. we kunnen bereiken met subsidies voor het weghalen van asbest, kan je niet anders dan besluiten dat we grote stappen voorwaarts hebben gezet.
Responsive Image
Afgelopen jaar was ik aanwezig op verschillende events van Vlaanderen Circulair, onder meer over circulair bouwen, aankopen etc… Het charmeerde me om daar ook vertegenwoordigers van andere economische sectoren tegen te komen. Projectontwikkelaars, bouwpromotoren, mensen die specifieke materialen op de markt brengen.

“Het is mooi om te zien hoe we een thema als circulariteit kunnen laten doordringen in de samenleving. Precies omdat daarin onze toekomst ligt.”

Werner Annaert, administrateur-generaal van de OVAM
Bij de OVAM geloven we heel sterk dat, wil je materiaal op een hoogwaardige manier recupereren, je de kwaliteit van het materiaal zo hoog mogelijk moet houden. Heel wat van onze initiatieven zetten verder in op dat sorteren aan de bron. Daarin speelt ook een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid een sterke rol. Denk bijvoorbeeld aan de productie van luiers of textiel. Door de kosten van inzameling en verwerking van de maatschappij over te hevelen naar het productieproces, hopen we producenten mee te laten nadenken over circulaire oplossingen.
In 2025 staat de OVAM voor cruciale uitdagingen. De samenwerking met de nieuwe Vlaamse regering zal in een stroomversnelling komen, met een belangrijke focus op de juridische verankering van regelgeving inzake disperse verontreiniging door zorgwekkende stoffen. Er moeten keuzes worden gemaakt over de toekomst van afvalverbrandingsinstallaties en stortplaatsen die, hoewel niemand er één in z’n achtertuin wil, onvermijdelijk zijn als eindbestemming voor materialen die niet in een circulair systeem passen. Daarnaast wordt gewerkt aan een herziening van het afvalheffingssysteem om preventie, sorteren en recycleren verder te stimuleren. En met het 30-jarig bestaan van het bodemdecreet, belooft 2025 een feestjaar te worden.

“Vlaanderen mag best fier zijn op wat we hebben gerealiseerd op het vlak van bodemsanering. Ondertussen werken we volop aan de voorbereiding van een nieuw bodemplan dat dit jaar verdere vorm zal krijgen.”

Werner Annaert, administrateur-generaal van de OVAM
Natuurlijk zijn de juiste samenwerkingen voor ons van onschatbare waarde. Met de OVAM willen we bedrijven bereiken die nog weinig ervaring hebben met circulaire economie. De contacten en jarenlange expertise van het departement Economie en VLAIO zullen ons verder helpen om de impact van producten op het afvalbeheer te verkleinen, en herbruikbare en recycleerbare materialen in productieketens aan te moedigen. 
Als ik spreek over samenwerken, dan heb ik het absoluut ook over het belang van goede samenwerkingen binnen de OVAM. Het agentschap zelf blijft voor mij de grootste prioriteit. Het zijn tenslotte onze mensen die al deze plannen en ideeën zullen omzetten in de realiteit. Ik stel vast dat het aan enthousiasme en een goede sfeer bij ons niet ontbreekt. Dus hoop ik dat we ook volgend jaar allemaal ons beste beentje voorzetten. Laten we af en toe wat relativeren, beseffen welk waardevol werk we doen en hoe onmisbaar we zijn als collega’s voor elkaar.
Werner Annaert,
administrateur-generaal van de OVAM 
  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team Pers en Communicatie

Hebt u een vraag over het jaarverslag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid