Onze prestaties

Opvolging van het bodem- en afvalbeheer 

De OVAM is de overheidsinstantie die bevoegd is voor een aantal onderdelen van het bodem-, afval- en materialenbeheer. In die hoedanigheid leverden we 286 611 bodemattesten af, gaven we advies over 624 milieuvergunningen, en beoordeelden we 2655 oriënterende en 393 beschrijvende bodemonderzoeken. 
Responsive Image

Cijfers klantenbeheer 

Bij de dienst klantenbeheer kan iedereen terecht met vragen over bodem, asbest, afval- en materialenbeheer en algemene diensten.  

In 2024 ging 67% van alle telefonische oproepen over bodemvragen, 13% over asbest en 20% over andere onderwerpen.  

Het grootste deel van de bodemvragen werd gesteld door notariskantoren en vastgoedmakelaars. Maar ook particulieren stelden vragen rond bodemattesten en waren op zoek naar extra informatie over gronden. De asbestvragen gingen voornamelijk over subsidies, ondersteuning en het asbestattest.  

In 2023 werkte de OVAM nog samen met de Vlaamse infolijn om de vragen van de burger rond het thema asbest op te nemen. In 2024 nam het team klantenbeheer van de OVAM deze vragen zelf terug op. 48% van de asbestvragen werd door particulieren gesteld.  

Responsive Image

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

SDG-champion   

Tussen 2017 en 2023 engageerde de OVAM zich jaarlijks voor hetVoka Charter Duurzaam Ondernemen waarvoor ze het certificaat van SDG-pioneer mocht ontvangen. In 2024 ging de OVAM nog een stapje verder en behaalde het certificaat van SDG-champion. Hoe dan? De OVAM koos ervoor om een traject op te starten rond de maatschappelijke transitie van de blackfields die ze in eigendom heeft (zie Protocol curatoren). Uit haar vastgoedportfolio selecteerde ze acht terreinen waar ze volop inzet op circulaire en duurzame herontwikkeling. Zo toonde ze aan hoe maatschappelijk verantwoord vastgoedbeheer er in de praktijk kan uitzien. Via een tiental acties bevorderden we maatschappelijk ondernemen binnen en buiten onze organisatie.
 

Twee concrete voorbeelden:  

Responsive Image

Restafval per medewerker

De grafiek toont aan dat de hoeveelheid restafval per medewerker in 2024 sterk gedaald is. Een mogelijke verklaring voor het grote verschil is dat in 2023 het afval van de eerste verhuis nog mee verrekend werd in de algemene afvalcijfers, dit was in 2024 niet meer het geval. En opvallend, we haalden in 2024 al de doelstelling van 2030! Applaus voor onszelf.
Responsive Image

CO2-uitstoot

De OVAM legde zichzelf de scherpe doelstelling op om tegen 2025 de CO2-uitstoot (verwarming en dienstverplaatsingen) te verlagen met 55% t.o.v. 2015. De verwarming van het gebouw van de OVAM was in het verleden de voornaamste bron van onze CO2-uitstoot. Nu we zijn overgeschakeld op verwarming via een warmtepomp, is deze CO2-uitstoot geminimaliseerd. Dankzij deze installatie behaalt de OVAM de door zichzelf opgelegde doelsteling. Ook de uitstoot van onze dienstvoertuigen nam in 2024 spectaculair af ten opzichte van 2023 (-51 %). De vergroening van ons wagenpark en de stijging in het aantal digitale vergaderingen, zijn hier waarschijnlijk de oorzaken van.
Responsive Image

Fairphone

Sinds begin 2024 heeft de OVAM o.b.v. een proefproject beslist om meer Fairphones aan te schaffen. Bij elke nieuwe collega en bij elke toestelvervanging is er de keuze tussen een Fairphone of een smartphone van een ander merk. Ongeveer 75% van de collega’s blijkt voor de Fairphone te kiezen, waardoor er momenteel een 50-tal in omloop zijn. De OVAM vervult hiermee een pioniersrol binnen de Vlaamse overheid en lichtte dit project ook toe bij andere administraties.  

MVO-acties zitten in ons DNA 

In 2024 zette de OVAM-medewerkers zich in voor verschillende MVO-acties. Enthousiaste collega's organiseerden diverse activiteiten om geld in te zamelen voor Kom Op Tegen Kanker. Het draaien van plaatjes, de verkoop van hotdogs, planten, boeken, soep, desserten, wijn, champagne, paella, rosse muntjes en paaseitjes leverden 13 113 euro op. Een groot deel van dit bedrag (575 euro) werd zo verzameld door de veggietafel waarbij maar liefst 14 collega’s hun kookkunsten toonden. Dankzij al deze acties konden we twee fietsteams inschrijven voor de '1000 km voor Kom Op tegen Kanker'. We raakten de tel kwijt bij het aantal supporters.  

Daarnaast organiseerde de OVAM een inzamelactie voor de Sociale Kruidenier La Luna in Mechelen. Collega’s doneerden producten met een lange houdbaarheid waarna deze verkocht werden aan de helft van de marktprijs. De opbrengst werd gebruikt om ontbrekende basisproducten aan te schaffen. 

De OVAM stimuleerde ook beweging onder werknemers door activiteiten zoals padeltornooien, de jaarlijkse Dijleloop en een sportdag met Sport Vlaanderen. Er werden trappenchallenges en stadswandelingen georganiseerd om elkaar aan te moedigen actief te blijven. 

Responsive Image
Responsive Image

Team Pers en Communicatie

Hebt u een vraag over het jaarverslag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid