Wasbare luiers zijn vandaag de dag even gemakkelijk en comfortabel in het gebruik als wegwerpluiers.
Alles over de praktische kant lees je hier. Je vraagt je misschien ook af of wasbare luiers niet meer rode billetjes veroorzaken? Of dat ze dezelfde bewegingsvrijheid bieden als een wegwerpluier? En hoe zit dat met zindelijkheidstraining?
Worden kinderen sneller zindelijk met wasbare luiers?
Het is niet zozeer dat kinderen ‘sneller’ zindelijk worden met wasbare luiers, dan wel later met wegwerpluiers. Cijfers maken veel duidelijk: in de jaren ’60 – voor de wegwerpluiers – was tot 90% van de kinderen zindelijk op de eerste schooldag. Vandaag is dat maar amper 20 %. Een verklaring daarvoor? Met een wasbare luier voelt een kind veel sneller dat het geplast heeft of ontlasting heeft gemaakt; die zintuigelijke gewaarwordingen zorgen ervoor dat het er zich meer van bewust is wanneer het moet plassen of ontlasting voelt. Zo traint het de reflex om de blaas te controleren en kan het sneller signalen geven dat het potjestijd is. Da’s belangrijk, want zindelijkheidstraining start je best op tijd om ophoudgedrag of zelfs weigeren om op het potje te gaan, te voorkomen. Rond de leeftijd van 18 maanden kan je een kind al laten kennismaken met het potje.
Hebben kinderen meer last van natte billetjes?
Bij wasbare luiers zien we niet méér rode billetjes of luieruitslag dan met wegwerpluiers. Als kinderen rode billetjes hebben, heeft dat meer te maken met tandjes die doorkomen of ziekte. Wasbare luiers kunnen wel extra verzachting bieden voor kindjes met een gevoelige huid. Natuurlijke materialen zoals katoen en bamboe zorgen vaak voor minder irritatie, in tegenstelling tot wegwerpluiers die chloor of andere chemicaliën bevatten.
Handige tip: baby’s kunnen ook reageren op restjes wasmiddelen of wasverzachter. Gebruik daarom ongeparfumeerd wasmiddel en geen wasverzachter, dan verklein je de kans op irritatie.
Kan een kind met een wasbare luier even gemakkelijk bewegen en ontwikkelen?
‘Studies die het effect van het dragen van wasbare luiers onderzoeken op de motorische ontwikkeling op lange termijn, zijn niet meteen te vinden,’ zegt Tinne Van Aggelpoel van de Vakgroep revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van Universiteit Antwerpen. ‘Ik kan enkel spreken uit persoonlijke ervaring: ja, het rollen wordt wat bemoeilijkt door de (dikkere) luier. Soms kunnen kindjes al rollen als ze geen luier dragen en wordt dat wat gehinderd met de dikkere luier. Anderzijds kunnen ze op die manier hun spieren en motoriek alleen maar méér oefenen. Mijn eigen kinderen behaalden alle motorische mijlpalen binnen de verwachtte termijn, of zelfs sneller. Dat dikkere pakketje rond de billetjes is volgens mij dan ook geen argument om wasbare luiers niet te dragen.’