Kwitten met wegwerpluiers

Waarom kiezen voor wasbare luiers?

Waarom zou je kiezen voor wasbare luiers? De vraag is eerder: waarom niet? Ze zijn goed voor het milieu, je portemonnee en even gemakkelijk en comfortabel in gebruik als wegwerpluiers.

Kwitten met wegwerpluiers

Waarom kiezen voor wasbare luiers?

Waarom zou je kiezen voor wasbare luiers? De vraag is eerder: waarom niet? Ze zijn goed voor het milieu, je portemonnee en even gemakkelijk en comfortabel in gebruik als wegwerpluiers.

Wasbare luiers verkleinen de afvalberg aanzienlijk, waardoor ze de vanzelfsprekende keuze zijn vanuit duurzaam standpunt. Maar zijn wasbare luiers een financieel haalbare keuze? En zijn ze wel comfortabel? Zowel voor de babybilletjes als in gebruiksgemak voor de ouders en/of de kinderopvang? Het antwoord is ja, ja en ja. Ontdek hieronder drie goede redenen om te kiezen voor wasbare luiers.

Zijn wasbare luiers beter voor het milieu?

Het antwoord op deze vraag is kort: JA! Wist je dat het gebruik van wegwerpluiers 800-1000 kilo afval oplevert per kind over de hele babyluierperiode? Als je kiest voor wasbare luiers – en dito billendoekjes – heb je die grote afvalberg niet. Ja, maar hoe zit het dan met al die wasmachines die moeten draaien om al die luiers te wassen? 

Uit het Life Cycle Initiative-report dat gepubliceerd werd bij de United Nations Environment Programme-bijeenkomst in 2021 blijken wasbare luiers sowieso duurzamer te zijn dan wegwerpexemplaren. Als je bij het wassen en drogen erop let dat je niet te veel detergent gebruikt, je wasmachine volledig vult en energie-efficiënt droogt, wordt dat milieuvoordeel alleen maar groter.  

En er valt met wasbare luiers nog meer winst te halen voor onze planeet. Als je ze hergebruikt – voor een volgend kindje of door ze tweedehands te kopen/verkopen – scoor je nóg beter: minder belasting voor het milieu, meer duurzaamheid. En fijn voor jou: het is ook beter voor je portemonnee.

Enkele cijfers die overtuigen:

  • 7% van het huisvuil in Vlaanderen is luierafval, babyluiers zijn goed voor 30.000 ton afval per jaar. 
  • 10% van het professionele restafval bij bedrijfsafval is luierafval, kinderdagverblijven tikken af op 10.000 ton per jaar.

“We zetten als gezin al langer in op duurzaamheid en die luiers passen natuurlijk perfect binnen dat kader. We kunnen ons niet voorstellen hoe groot onze afvalberg zou zijn als we voortdurend wegwerpluiers zouden gebruiken. Deze wasbare luiers werken gewoon ook even goed als de wegwerpexemplaren, dus als je op deze manier het milieu aanzienlijk kan sparen, zien we niet in waarom je het niet zou doen.”

Zij zijn al overtuigd: Ann en Bouke en hun kindjes Seppe en Marie
Responsive Image

Zijn wasbare luiers betaalbaar?

Wasbare luiers gebruiken is goedkoper dan kiezen voor wegwerp exemplaren. Dat financiële voordeel wordt nog groter als je wasbare luiers ook gebruikt voor je volgende kind(eren) of als je ze tweedehands koopt en/of doorverkoopt.

Alles over het kostenplaatje lees je hier.

“Het is in het begin een grote investering en dat mag je niet onderschatten. Je moet alles in een of een paar keer kopen, en daar hangt wel een prijskaartje aan. Maar op lange termijn zijn wasbare luiers toch wel goedkoper. Je kan bovendien, net als wij, de luiers tweedehands kopen. Dat maakt alles nog wat betaalbaarder. Er zijn trouwens ook wel wat Vlaamse gemeentes die het gebruik van wasbare luiers stimuleren door financieel bij te springen. Dat moet je zeker eens checken.”

Zij zijn al overtuigd: Ann en Bouke en hun kindjes Seppe en Marie

Zijn wasbare luiers comfortabel?

Wasbare luiers zijn vandaag de dag even gemakkelijk en comfortabel in het gebruik als wegwerpluiers. Alles over de praktische kant lees je hier. Je vraagt je misschien ook af of wasbare luiers niet meer rode billetjes veroorzaken? Of dat ze dezelfde bewegingsvrijheid bieden als een wegwerpluier? En hoe zit dat met zindelijkheidstraining?
 

Worden kinderen sneller zindelijk met wasbare luiers? 

Het is niet zozeer dat kinderen ‘sneller’ zindelijk worden met wasbare luiers, dan wel later met wegwerpluiers. Cijfers maken veel duidelijk: in de jaren ’60 – voor de wegwerpluiers – was tot 90% van de kinderen zindelijk op de eerste schooldag. Vandaag is dat maar amper 20 %. Een verklaring daarvoor? Met een wasbare luier voelt een kind veel sneller dat het geplast heeft of ontlasting heeft gemaakt; die zintuigelijke gewaarwordingen zorgen ervoor dat het er zich meer van bewust is wanneer het moet plassen of ontlasting voelt. Zo traint het de reflex om de blaas te controleren en kan het sneller signalen geven dat het potjestijd is. Da’s belangrijk, want zindelijkheidstraining start je best op tijd om ophoudgedrag of zelfs weigeren om op het potje te gaan, te voorkomen. Rond de leeftijd van 18 maanden kan je een kind al laten kennismaken met het potje.
 

Hebben kinderen meer last van natte billetjes? 

Bij wasbare luiers zien we niet méér rode billetjes of luieruitslag dan met wegwerpluiers. Als kinderen rode billetjes hebben, heeft dat meer te maken met tandjes die doorkomen of ziekte. Wasbare luiers kunnen wel extra verzachting bieden voor kindjes met een gevoelige huid. Natuurlijke materialen zoals katoen en bamboe zorgen vaak voor minder irritatie, in tegenstelling tot wegwerpluiers die chloor of andere chemicaliën bevatten.  

Handige tip: baby’s kunnen ook reageren op restjes wasmiddelen of wasverzachter. Gebruik daarom ongeparfumeerd wasmiddel en geen wasverzachter, dan verklein je de kans op irritatie. 
 

Kan een kind met een wasbare luier even gemakkelijk bewegen en ontwikkelen?  

‘Studies die het effect van het dragen van wasbare luiers onderzoeken op de motorische ontwikkeling op lange termijn, zijn niet meteen te vinden,’ zegt Tinne Van Aggelpoel van de Vakgroep revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van Universiteit Antwerpen. ‘Ik kan enkel spreken uit persoonlijke ervaring: ja, het rollen wordt wat bemoeilijkt door de (dikkere) luier. Soms kunnen kindjes al rollen als ze geen luier dragen en wordt dat wat gehinderd met de dikkere luier. Anderzijds kunnen ze op die manier hun spieren en motoriek alleen maar méér oefenen. Mijn eigen kinderen behaalden alle motorische mijlpalen binnen de verwachtte termijn, of zelfs sneller. Dat dikkere pakketje rond de billetjes is volgens mij dan ook geen argument om wasbare luiers niet te dragen.’