Kwit for pro


Kwitten is een cruciale stap richting duurzaam materialenbeheer. Zo verminderen we onze materialenvoetafdruk en geven we de circulaire economie in Vlaanderen een duwtje in de rug.
Wegwerp bannen en kiezen voor herbruikbare oplossingen vloeit voort uit Europese en Vlaamse ambities die in verschillende richtlijnen, plannen en projecten geformuleerd worden. Benieuwd naar het beleid en de verschillende projecten?

Green Deal Anders Verpakt

Responsive Image

Ken je de Green Deal voor kwitters al? De OVAM, het VIL, COMEOS, Detic en Fevia Vlaanderen gaan samen op zoek naar oplossingen om preventie en hergebruik in de distributiesector te stimuleren. De ambitie is om met de ruim 80 projecten het aantal wegwerpverpakkingen met 15.000 ton (goed voor 300 miljoen eenheden) te reduceren in de distributiesector. De deelnemers werken aan oplossingen die we hopelijk snel in de (web)winkel, tijdens onze take-away en bij thuisleveringen zien opduiken.

Volgen hoe de Green Deal verloopt of zelf je steentje bijdragen? 

SUP-Richtlijn

Deze Europese richtlijn stelt voor om wegwerpplastic te verminderen, in te zamelen en te recycleren. Wil je weten hoe we deze richtlijn toepassen in Vlaanderen? En benieuwd naar de 10 plastics die het vaakst gevonden worden op onze stranden?

Lees er alles over op de OVAM-site
 

Kunststoffenplan

De plastic afvalberg verkleinen en hergebruik van kunststoffen stimuleren. Dat is het kwit-plan van OVAM voor 2020-2025.

Ontdek het plan via het artikel op de OVAM-site

Cmartlife

Met het Europese Cmartlife-project willen de OVAM en zijn partners de kringloop van kunststoffen verder sluiten. Met een waaier aan concrete acties zetten we beleid om in concrete initiatieven op het vlak van recyclage, hergebruik en preventie.

Cmartlife staat voor ‘Circular Material Approach on Residual waste Targets and a Litter Free Environment’. Het project werkt als een versneller voor de omslag naar duurzaam materialenbeheer en een circulaire economie in Vlaanderen. 

Centraal in het project staat het verminderen van de hoeveelheid restafval - huishoudelijk en gelijkgesteld bedrijfsmatig afval - met 15% tegen 2027. 

Ontdek het project op de Cmartlifepagina
 

Responsive Image